Кои бяха по-важните акценти през изминалата седмица?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 29.10.2018

13:30 | 29 октомври 2018
Обновен: 13:34 | 29 октомври 2018
Главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ангела Меркел остава канцлер на Германия, но няма да се кандидатира за председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) на вътрешнопартийния конгрес, който ще се проведе през декември. Причината за решението ѝ е сериозният неуспех на изборите в Хесен. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Това е краят на една ера, защото Меркел е начело на ХДС от 18 години насам, отбеляза Попов.

"Сред потенциалните наследници за поста на Меркел е Фридрих Мерц, който през 2009 г. обяви, че напуска политиката заради различия с политическите виждания на германския канцлер. Сега той е фаворит за лидер на ХДС. Пред таблоида Bild Мерц заяви, че е готов да се кандидатира за поста, ако намери необходимата подкрепа".

Сред другите сериозни кандидати са министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, премиерът на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, коментира той.

"Германските медии спрягат имената и на кандидати, които имат по-малки шансове да бъдат избрани. Това са предприемач от Хесен, професор по право от Бон и студент по право от Берлин".

Още за най-важните събития от изминалата седмица, включително и за тези от България като държавния бюджет за 2019 г., вижте във видео материала.