Привличането на чуждестранни инвеститори е сред приоритетите на правителството

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, В развитие, 23.10.2018

19:30 | 23 октомври 2018
Обновен: 19:37 | 23 октомври 2018
Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съвместно с министъра на икономиката Емил Караниколов сме сертифицирали близо 20 проекта на обща стойност над 800 млн. лв., като те са с потенциал да разкрият над 2500 нови работни места. Това каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Към настоящия момент България е добро място за производство на високи технологии. Има добри и талантливи кадри. В исторически план България е била сред водещите производители на високотехнологични продукти".

Целта ни е да привлечем голям стратегически инвеститор, който да задвижи допълнително икономиката. Трябва да се стремим към по-голям ръст на инвестициите и на брутния вътрешен продукт. Това до голяма степен минава през привличането на голям инвеститор, отбеляза Янев.

Според министъра на икономиката бъдещето е в производството на електромобили, като компания от бранша би се позиционирала добре в България, коментира той.

"Облекчаването на административните режими и осигуряването на възможности за отварянето на българската икономика за чуждестранни инвеститори, които създават интересна работа за младите хора, са сред приоритетите на Караниколов и министър-председателя Бойко Борисов".

Вижте целия разговор във видео материала.