Необходимостта от образователна реформа в България

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", В развитие, 23.10.2018

13:50 | 23 октомври 2018
Обновен: 14:06 | 23 октомври 2018
Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България се забави изключително много с реформите, като те бяха започнати 10 години по-късно от всички останали страни от Източния блок. Полша започна още през 1989 г. т.нар. Шокова терапия. През 1989 г. в България никой не знаеше какви реформи трябва да се направят и как се преминава към капитализъм. Това каза Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Това е загубено десетилетие за България. Страната се движи с 10 години закъснение по всички показатели – по бедност, доходи, влизането в ЕС беше по-късно, забавяме се и с членството в Шенген".

България остава страната с най-евтин труд в Европейския съюз (ЕС). Дори и да се увеличат заплатите с 20%, България ще остане с най-евтин труд в ЕС заедно с Румъния, коментира Ангелов.

"Необходимо е да се инвестира в образование и да се повишат заплатите, за да се върнат живеещите в Западна Европа 800 хил. граждани".

Въпросът не е да се влагат все повече пари в образователния сектор, а да се привличат най-добрите ученици и студенти към учителската професия, отбеляза той.

"Нямаме нужда от попълване на бройки с по-лоши кадри, имаме нужда от привличането на качествени кадри".

През следващите 10 години предстои да се пенсионират 50% от учителите. Образованието е приоритет на обществото и управляващите. Планира се от следващата година обучението в определени специалности да бъде безплатно, за да се привличат повече студенти, допълни икономистът.

Целия разговор може да проследите във видео материала.