Икономическата ситуация в Москва

Сергей Черьомин, министър на външнотърговските отношения в правителството на Москва, Светът е бизнес, 10.10.2018

22:00 | 10 октомври 2018
Сергей Черьомин, министър на външнотърговските отношения в правителството на Москва. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сергей Черьомин, министър на външнотърговските отношения в правителството на Москва. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години икономическото сътрудничество между София и Москва се развива много активно в различни общински сфери. Икономическата ситуация в руската столица е много стабилна, като постоянно се отчита ръст на регионалния брутен вътрешен продукт, а бюджетът е балансиран. Публичният дълг е нулев за разлика от големите мегаполиси в Европа. Това каза Сергей Черьомин, министър на външнотърговските отношения в правителството на Москва, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Черьомин говори и за дедоларизацията на икономиката в Москва и Русия.

"В условията на висока волатилност на валутите на световния пазар трябва в по-голяма степен да бъде използвана руската национална валута за разплащане, защото рублата е изцяло конвертируема. Американските банки в момента не се отнасят коректно към руските компании – забавят плащания и блокират средства по разплащателни сметки".

Необходимо е да се намали влиянието на американския долар върху руската икономика, заяви той.

„Агресивното поведение на американските банки ще стимулира чуждестранните компании да извършват транзакции в местни валути. Това би довело до намаляване на влиянието на американската валута върху руската икономика“.

Министърът на външнотърговските отношения в правителството на Москва смята, че двустранната политика между двете столици трябва да е активна.

"Отношенията между София и Москва трябва да бъдат активни, тъй като руската столица отчита стабилен ръст на външноикономическите връзки със страните от Европейския съюз (ЕС), сред които са Германия, Франция, Италия и Австрия".

България е с малко по-нисък темп на сътрудничество при развитието на търговския оборот с Москва. Поради това бихме искали икономическият форум, който се провежда в рамките на Дни на културата на Москва в България, да доведе до стимулиране на българските предприемачи и да им разкажем за инвестиционния бизнес климат в Москва, отбеляза той.

Вижте повече във видео материала.