Очаква се бюджетният излишък да достигне 2.7 млрд. лв.

Доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, В развитие, 03.10.2018

14:01 | 3 октомври 2018
Обновен: 14:19 | 3 октомври 2018
Инвестиционният анализатор доц. д-р Ангел Мачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инвестиционният анализатор доц. д-р Ангел Мачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите съставя бюджета, който впоследствие се одобрява на много инстанции. Целта е да се направи възможно най-точната прогноза. Големи отклонения спрямо прогнозата означават, че някой не си е свършил добре работата. Това каза доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Регулярните излишъци означават, че някой регулярно не оценява правилно възможностите на икономиката да генерира приходи към държавата".

Подобряването на инвестиционния климат е набор от мерки, които включват съкращаването на администрацията и подобряването на данъчните условия, обясни Марчев.

"2.7 млрд. лв. е излишъкът до края на септември, а 2.4 млрд. е събраният данък общ доход".

Инвестиционният анализатор коментира и предложенията за въвеждане на таван на цените на стоки от първа необходимост.

"Популистките изказвания за контролиране на цената на хляба и всички форми на ограничаване на печалби са особени опасни в момент, в който са необходими чуждестранни инвестиции в страната. Външните инвестиции трябваше да са 5 пъти повече".

Търговските вериги работят предимно със стоки от първа необходимост. Ако се наложат подобни ограничения, те ще напуснат България, заяви той.

Вижте целия разговор във видео материала.