Причините за вероятното понижение на кредитния рейтинг на Гърция

Иван Петрински, журналист, В развитие, 28.09.2018

15:41 | 28 септември 2018
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Причините за потенциалното понижение на кредитния рейтинг на Гърция се коренят в маниера и манталитета на сегашното правителство в страната. От една страна, властите в Атина искат да се харесат на кредиторите и да изпълнят донякъде с много уговорки и условия изискванията им. От друга страна, гръцкото правителство се стреми да запази властта на всяка цена. Това каза Иван Петрински, журналист, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

През последните 5 години Гърция успява да постигне положителни икономически показатели, които са постигнати единствено благодарение на туризма, отбеляза Петрински.

"Страната отчита поредната рекордна година, като за 2018 г. броят на туристите вероятно ще достигне 33 млн., а приходите са на стойност около 25 млрд. евро. Именно тези постъпления ще покрият празните обещания на министър-председателя Алексис Ципрас".

Лявото правителство в Гърция винаги е мимикрирало реформи, заяви той.

"Правителството обеща по-високи пенсии и изваждане на данъците, които бяха наложени след множество протести от страна на средната класа в страната".

Очаквайте видео материал с целия разговор.