Инвестициите в акции като оръжие срещу инфлацията

Димитър Георгиев, ръководител Финансови пазари в Елана Трейдинг, В развитие, 25.09.2018

19:59 | 25 септември 2018
Обновен: 20:03 | 25 септември 2018
Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана Трейдинг". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана Трейдинг". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средата става все повече инфлационна -  не само в България, но и в целия свят. Лихвите в долари и евро се покачват осезаемо, като това оправдава инвестициите в акции като едно от най-сигурните оръжия срещу инфлацията. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана Трейдинг", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Компаниите печелят от покачването на цените на своите продукти, обясни той.

"Компаниите, които изнасят продукти за Европейския съюз (ЕС), ще продължават да бъдат във фокуса на инвеститорите. По-рисковите акции при равни други условия следва да поскъпват при инфлационни очаквания".

През следващата година не очаквам катаклизми. Очаквам световните финансови пазари, включително и пазарите на акции да продължат възхода си и да покоряват нови върхове, заяви Георгиев.

Той коментира и перспективите пред българските публични компании.

"В инфлационната среда е твърде вероятно българските публични компании да подобрят финансовите си резултати. Има доста предпоставки за оптимизъм преди края на годината, който традиционно е доста силен период".

Повечето компании от SOFIX не са задлъжнели, добави мениджърът в "Елана Трейдинг".

Ребалансирането на водещия индекс води до повишаване на прозрачността на пазара, като вече се оповестява броя на акционерите във всяка компания, каза още той. 

Целия разговор може да проследите във видео материала.