Изпълнителната и общинската власт в България трябва да започнат да работят в сътрудничество

Доц. д-р Петър Стоянович, бивш министър на културата, Светът е бизнес, 02.08.2018

21:00 | 2 август 2018
Доц. д-р Петър Стоянович, бивш министър на културата, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Петър Стоянович, бивш министър на културата, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Случилото се с „Царските конюшни“ е едно откровено морално престъпление. Това далеч не е и единственият подобен случай, на който ставаме свидетели. Подобни действия говорят за едно недобро, некачествено и непоследователно развитие на процеса на опазването на недвижимото културно наследство на България. Необходимо е изпълнителната и общинската власт в страната да не се конкурират, а да започната да работят в сътрудничество. Трябва да има добро законодателство, което да се спазва. Това каза доц. д-р Петър Стоянович, бивш министър на културата, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Независимо кой на кого служи формално като институция, всички в България трябва да са наясно, че завещаното трябва да се запази и съхрани за следващите поколения. Тези паметници все пак са облика на страната и гражданите имат задължение той да се поддържа по най-подходящия начин“.

Стоянович коментира, че началото на един такъв процес трябва да започне от образованието. Според него липсата на кадри в образователната система е също един съществен проблем, които води до подобни събития.

„По-добрата национално-историческа памет на гражданите минава задължително през образованието. Липсва обаче основата. Дори да има кой да създаде подходящите учебници, то няма кой да ги преподаде“.

България има нужда от кауза, каза още гостът.

„Следващата кауза на страната трябва да бъде доброто образование. Младите хора трябва да остават в България, трябва напусналите страната да се насърчават да се върнат. Трябва да има перспектива за по-добър живот в България. Страната не трябва да цели да стане част от ядрото на Европейския съюз, защото това не е и необходимо. Важно е да се развитието в секторите, в които има добри и подходящи възможности“.

Вижте видео материал с целия разговор.