Дигитализацията и регулациите са ключовите фактори за развитието на споделената икономика

Асен Начков, ИПИ, В развитие, 27.07.2018

13:38 | 27 юли 2018
Асен Начков, ИПИ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Асен Начков, ИПИ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доскоро сред обществото имаше възприятие, че споделената икономика се използва за преодоляване на регулаторните рамки. Изследвания на шведския мозъчен тръст Timbro за съставянето на представен преди дни нов индекс, сочат, че колкото повече регулации има в дадена държава, толкова повече се развива и споделената икономика. Това каза Асен Начков, Институт за пазарна икономика (ИПИ), в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Като друг фактор от съществено значение за споделената икономика Начков посочи степента на дигитализация на дадената страна.

„Споделената икономика е част от традиционната икономика. Тя е комплексна система. Като цяло тя е децентрализирана, т.е. няма директни посредници между клиентите и доставчиците на услуги или продукти. Основните двигатели на споделената икономика са технологиите, които предоставят множество варианти на икономическите агенти да използват своите ресурси по по-ефективен начин спрямо времето. Колкото по-дигитализирана е една страна, толкова по-големи са перспективите ѝ за разрастване и развитие на споделената икономика“.

Гостът коментира и мястото на България в изследването, което е 63-то сред над 200 държави, като го определи като „похвално“. Той посочи, че факторите, които отреждат тази позиция на страната са разнообразни, но основно – правни и регулаторни.

„Например забраната от Върховния административен съд на Uber да оперира в България прави реалното търсене в България към тази услуга много занижено. Фактори, които участват в анализирането, са БВП на глава от населението, дял от населението под 40 години, дял на населението с достъп до високоскоростен интернет, социалното доверие в институциите и др. “

Начков посочи, че докладът на Timbro се фокусира малко по-различно и създава класация на държавите спрямо относителния им дял на споделените икономики. Той добави, че целта е да се създаде приближение в размерите на споделената икономика на страните, а размерът им към момента се дефинира спрямо броя на извършените обмени в споделената икономика на дадена държава за определен времеви период.