Сицилия – доказателство за големите ползи от туризма за икономиката на една страна

Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 25.07.2018

14:36 | 25 юли 2018
Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Туризмът е едно от основните пера, които носят приходи не само за Сицилия, но за цяла Италия. Повече от 57 млн. туристи от цял свят се очаква да посетят страната тази година. Те ще донесат сумата от 94 млрд. евро за Италия. Това показва до каква голяма степен туризмът може да бъде полезен за икономиката на една страна. Това каза Николай Кръстев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Кръстев посочи, че Сицилия е различна от останалите места в Италия.

„Сицилия, подобно на другите региони с автономен статут, не прилича много на основните региони в Италия. Тя е едно приятно изключение на фона на останалата част на страната“.

Кръстев коментира и смяната на туристическите потоци, които посещават страната. Според него по-малко са тези, които целят културен туризъм, въпреки че Италия разчита в голяма степен на тях. Той посочи, че повечето туристи целят възможност за отдих и почивка, което именно предлага Сицилия.

Пазарът в страната се увеличава с посещения от Швеция и Норвегия, каза Кръстев. Разбира се, основните гости са от страни, близки на Италия, добави той.

Гостът коментира и увеличението на туристи от Китай, което към момента бележи слаб ръст, като добави, че това е повод и за България да се намери варианти за привличане на повече китайски посещения в страната.

Кръстев посочи винарството като един от основните отрасли в местността, но към момента местната икономика основно се трансформира в сферата на туризма, каза още той. 

„Все пак туризмът остава източникът на основните приходи за икономиката на страната“.

Вижте целия разговор във видеото.