Поява на Ел Ниньо в края на годината няма да има сериозно отражение върху икономиката

Симеон Матев, синоптик на Bulgaria ON AIR, В развитие, 20.07.2018

15:06 | 20 юли 2018
Симеон Матев, синоптик на Bulgaria ON AIR, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Матев, синоптик на Bulgaria ON AIR, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Появата на природното явление Ел Ниньо обикновено има отражение върху икономиката, прогнозата на производителите и преценката им за нуждата от застраховка. Тази година появата на Ел Ниньо ще е умерена и няма да доведе до сериозни последици в икономически план. Това каза Симеон Матев, синоптик на Bulgaria ON AIR, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Коментара гостът направи по повод на информацията за покачване на вероятността на образуване на Ел Ниньо, която достигна до 70%.

Според Матев е спорно дали Ел Ниньо е феномен. Той го определи по-скоро като явление, тъй като съществува от хиляди години в този си вид. Матев поясни, че Ел Ниньо се характеризира с положително отклонение от нормата на температурата на океанската вода (в Тихия океан) близо до крайбрежието на Перу.

Гостът посочи, че прогнозите за настъпването на Ел Ниньо са едни от най-успешните прогнози в дългосрочен план, макар дългосрочното планиране все още да е обект на множество критики, предимно от икономическа гледна точка.

„Водните течения имат устойчивост, която може да бъде прогнозирана и успешно е описана в използваните прогнозни модели“.

Очакванията са тази година проявлението на Ел Ниньо да е слабо, коментира Матев. Той добави, че появата му ще има отражение върху климата в Европа, но то няма да е съществено. 

„Проявите и завихряността на процесите неминуемо имат влияние и върху Европа, независимо къде протичат те. Обикновено след Ел Ниньо зимата е по-топла от обичайната с равномерно разпределение на количествата на валежите. Би следвало да се очаква, че зимата на 2018 г. ще е топла и с нормални валежи“.

Матев посочи, че не биха могли да се очакват катаклизми в следствие от Ел Ниньо. Той коментира, че нещата са свързани и със сигурност явлението ще има своето отражение, но не би могло да се говори за последващи съществени промени в резултат от повишенията на температурата на океанската вода.

Вижте във видео материала целия разговор.