Процесът на движение към еврозоната е благоприятен за България

Проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра Икономика към Стопанския факултет на СУ, В развитие, 13.07.2018

19:00 | 13 юли 2018
Проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра Икономика към Стопанския факултет на СУ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра Икономика към Стопанския факултет на СУ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Получаването на дата за присъединяване към ERM II от България показва нараснало доверие от Европейския съюз (ЕС) и еврозоната към страната. Условията, които предстои България да изпълни, както и постигането на целите по пътя ѝ към присъединяването към еврозоната, ще окажат положително влияние върху цялата българска икономика. Като цяло процесът на движение към еврозоната е много благоприятен за България. Това каза проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра Икономика към Стопанския факултет на СУ, в репортаж на Цветин Филипов за предаването "В развитие". 

Според Петранов желанието на българското правителството за едновременно присъединяване към механизма ERM II и към банковия съюз е оправдано.

„Няма причини България да се присъединява към банковия съюз, ако няма да се присъединява към ERM II и към еврозоната. Желанието на правителството е логично“.

Експертът посочи, че от съществено значение са освен действията на правителството, и тези на Българската народна банка (БНБ). 

„Успешното председателство на България на ЕС, състоянието на българската икономика и нейните показатели дават индикации, че моментът за кандидатстване за България е правилен“.

Проф. Петранов опроверга мнението, че исканията на България се разглеждат експериментално с оглед на новите процедури за присъединяване в еврозоната. 

„България действително е първа в една нова процедура, тъй като условията за приемане в еврозоната бяха едни преди кризата през 2008 г. Факт е, че България е първата страна, която кандидатства оттогава. Това не е някакъв замислен експеримент. Просто обстоятелствата са такива“.

Според експерта заздравяването на банковия сектор, което е едно от изискванията за България, представлява заздравяване на банковия надзор.

„Това, което ще бъде направено преди приемането на България в ERM II, е преглед на активите, вероятно и на небанковите институции, което да убеди институциите от еврозоната, че българските са достатъчно надеждни“.

Проф. Петранов посочи още, че промените на еврозоната са факт и ще продължават да се случват.

„Трябва да отчетем, че еврозоната ще продължи да се променя. Хубавото е, че България ще участва в тези процеси“.

Гостът не посочи точна дата, от която в България ще се разплащаме с евро. Той добави, че всичко зависи от изпълнението на ангажиментите на страната. Проф. Петранов посочи обаче най-кратък възможен срок. Той е даден с условността, че приемането в ERM II наистина се случи след една година. След него минималният срок за престой е 2 години. Така проф. Петранов определи като 3 години възможно най-краткия срок преди старта на разплащанията в евро и в България. Все пак всичко зависи и от българската икономика, заключи той.

Вижте целия разговор във видеото.