Трябва да бъде създаден закон за лобизма в България

Любомил Иванов, бивш зам. министър на транспорта, Светът е бизнес, 04.07.2018

21:00 | 4 юли 2018
Любомил Иванов, бивш зам. министър на транспорта, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомил Иванов, бивш зам. министър на транспорта, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отскоро в Европа се заговори на темата лобизъм. Важно е да се разбере, че лобизмът не е престъпна дейност, точно обратното. Важно е и да има правила за лобизма. Те може да не са обединени в един закон, но все пак има нужда от въвеждането на забрани и контрол на тази дейност. В някои страни в Европа вече има такива правила и приети закони, което е показно, че Европа вече осъзнава нуждата от тях. Това каза Любомил Иванов, бивш зам. министър на транспорта, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Необходимо е България да създаде закон, който да дефинира лобизма и професията като цяло, посочи Иванов. От голяма необходимост е и въвеждането на правила и определянето на санкции, които да бъдат налагани, в случай, че дейността не се изпълнява правилно, според госта.

Лобизмът би трябвало да е част от публичната комуникация, да е платформа за обмен на мнения, посочи Иванов. Той добави, че има погрешно разбиране за лобизма, което го възприема като престъпна дейност, а целта му е именно обратната.

Никоя професия сама по себе си не е престъпна и обратно – всяка професия може да генерира престъпна дейност. Лобизмът не е престъпна дейност.

Факт е, че общественият интерес не винаги е еднакъв с общественото мнение, коментира още Иванов. Често цел на лобизма е именно промяната на обществения интерес. Той трябва да се променя като всяка друга социална категория. Цел на лобирането би могло да бъде и общественото мнение, и обществения интерес. Важно е те да претърпяват такова развитие, каквото претърпява целия социум, каза Иванов и добави, че идеята на лобизма е именно да насочва обществото към належащите промени и необходимостта от решения.

Всеки, който защитава дадена теза, е лобист. Без значение е дали тази промяна ще е в собствен, или в чужд интерес. Най-добре е това мнение да е същото като обществения интерес, но е възможно лобистът да влезе в конфликт с него и да се опита по пътя на промяна на общественото мнение да го убеди в своята правота.

Лидерите на обществено мнение имат потенциал да бъдат най-силните лобисти, защото лобизмът като публична комуникация се нуждае от лице, поясни гостът. По този начин именно те се оказват и най-ценни в това отношение.

Очаквайте видео материал с целия разговор.