САЩ искат да играят силната роля без да се съобразяват много с европейските си партньори

Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър, в „Клуб INVESTOR”, 15.01.2022

21:12 | 15 януари 2022
Обновен: 08:22 | 16 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Отношенията в Eвропа в момента се движат от отношенията на Съединените щати към Европа. Има сериозно отрезвяване на отношенията, които по времето на президента Тръмп бяха стигнали до своя минимум. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър, в предаването „Клуб INVESTOR” с водещ Ивайло Лаков.

САЩ обаче продължават определени доктрини от времето на Тръмп, които слагат ЕС по-скоро в периферията, допълни гостт.

Изтеглянето от Афганистан, преките разговори с Русия, конфронтацията с Китай, в която ЕС не иска да се намесва толкова явно, създаването на англоезичния алианс, който изключва европейските държави, всичко това показва, че САЩ искат да играят силната роля и не искат да се съобразяват толкова много с европейските си партньори”, каза Керемедчиев.

Отношението на САЩ поставя като основна тема желанието на Франция за увеличаване на възможностите за сигурност в ЕС. Страната пое европейското председателство и Макрон иска да наложи важни политики. Последните три месеца на председателството ще бъдат белязани от изборите за президент.

„Макрон ще трябва да влезе в полето на националистите, за да може да измъкне, колкото се може повече гласоподаватели”, посочи гостът.

Във връзка с възникналото напрежение около струпването на руски войски на границата с Украйна Керемедчиев посочи, че  никога за последните 30 години не се е говорило толкова за война.

„Това нагнетява много сериозно напрежение. Русия се опитва чрез дрънкане на оръжие да върне на масата на преговорите западноевропейските страни-членки на НАТО плюс САЩ.  Русия поставя неизпълними условия”.

„Русия показа нервност последните месеци. Използва енергийните доставки за налагане на една или друга политика. Това, че Северен поток II се бави, много изнервя Русия. Руснаците разчитат чрез него да увеличат влиянието си в Германия - най-голямата икономика в Европа. Затова те използват другата своя силна карта - създават военно напрежение, където могат на границата си”, каза Керемедчиев.

Недоволство за цените на газа в Казахстан показа тежка корупция в една богата държава.

Започна като протест срещу високите цени на горивата, но след това се използва за дворцово разчистване на структурите на Назарбаев”, посочи Керемедчиев.

Коментирайки политическите процеси във Великобритания, Керемедчиев посочи, че скандалът с партито сериозно клати стола на Борис Джонсън.

„ Като цяло настроенията във Великобритания показват, че хората са изключително разочаровани от Брекзит. Великобритания става все по-близък сателит на САЩ. И САЩ ще помагат все повече на Великобритания да се спаси икономически, но ще ги ангажират все повече военно”, каза Керемедчиев.  

Турция е изправена пред безпрецедентен икономически проблем, толкова ниски нива на турската лира не се помнят. Ердоган прави грешка след грешка и е много близо до загубата на власт.

Колкото повече обеднява населението, толкова по-близо е краят на Ердоган”.  

Виктор Орбан замрази цените на храните в Унгария, защото му предстоят избори през април и той се стреми да привлече възможно най-много избиратели. С тази цел и корпоративните данъци бяха свалени до най-ниските в ЕС, подчерта Керемедчиев.

Още за доминиращите геополитически събития и процеси през 2022 година: 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Клуб INVESTOR” може да видите тук.