Френската инфлация се ускорява най-бързо за почти десетилетие

Графика на деня, 30.09.2021 г.

11:07 | 30 септември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инфлацията във Франция се ускори през септември, тъй като домакинствата във втората по големина икономика в еврозоната се сблъскаха със скок в разходите за енергия и услуги.

Потребителските цени се повишиха с 2,7% в сравнение с година по-рано, малко под повишението от 2,8%, предвиден от икономистите в проучване на Bloomberg. Нивото е най-високото от декември 2011 г. и изпреварва данните за Италия, Германия и еврозоната, които се очаква да покажат подобно рязко увеличение.

Централните банки в света намалиха значението на неотдавнашния скок на инфлацията, който удари най-развитите икономики. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че по-силната инфлация е „до голяма степен преходна“, повтаряйки коментарите, направени от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който каза, че ще има край на натиска от възстановяването на икономиката.

Управителят на Банката на Франция Франсоа Вилерой де Галау беше също толкова уверен, като заяви по-рано тази седмица, че макар напрежението върху някои цени да е неоспоримо, то е временно и свързано със силното икономическо възстановяване в Европа.

Междувременно европейските правителства обещаха да изразходват милиарди, за да смекчат покачването на цените на енергията за най-бедните домакинства на континента. Френският премиер Жан Кастекс трябва да говори в четвъртък по телевизионните новини в праймтайма, за да представи подробности за подкрепата.