Жените в борда на компаниите вече подпомагат намирането на кредит

Графика на деня, 05.09.2021 г.

11:27 | 5 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Компаниите по света са все по-склонни да свързват разходите си по заеми с равенството между половете, тъй като са изправени пред натиск да увеличат броя на жените в мениджмънта.

Базираната в Дубай фирма за търговски центрове Majid Al Futtaim Holding LLC подписа миналата седмица заем, свързан с устойчивостта (SLL), в размер на 1,5 милиарда долара, като се съгласи да плати допълнително лихвени проценти, ако не успее да увеличи дела на жените в своя борд или на ръководни длъжности до 30%. Малко по-рано австралийската верига супермаркети Coles Group Ltd. предприе подобна стъпка със своя заем от 1 млрд. долара.

Заемите с условия, обвързани с равенството между половете, са нараснали до 19 милиарда долара досега тази година, повече от четири пъти повече от общите за 2020 г., според данни на BloombergNEF. Този вид растеж е изключителен дори в рамките на процъфтяващия пазар на етичен дълг, отразяващ стремежа за социалната справедливост, която се разраства след пандемията и движението #MeToo.

„Компаниите използват тези продукти, за да подпомогнат производителността и културната промяна в съответствие с корпоративните си стратегии“, каза Таня Смит, директор по устойчиви финанси в Australia & New Zealand Banking Group Ltd., която ръководи сделката за Coles. „Подобреното разнообразие на работното място може да подобри задържането на персонала, да подобри сътрудничеството, да обогати вземането на решения и да позволи достъп до по-широк кръг от таланти.“

Обемът на този дълг все още е само малка част от 231 млрд. долара заеми тази година с разкрити показатели за екологични, социални и управленски цели (ESG). Това е още по-малък дял на пазара на облигации, съставляващ около 3 милиарда долара или 5% от облигациите, свързани с устойчивостта, където доминират показателите, свързани с околната среда.

Банките, които предоставят заеми, очакват повече такива транзакции на фона на засилените очаквания относно показателите за пола. Социално фокусираният дълг се появи на радарите на инвеститорите миналата година, когато Европейският съюз счупи рекордите на търсенето с дебюта им.

„През последните две години бяхме свидетели на значителен брой кредитополучатели, които искат да демонстрират, че имат цялостен подход към устойчивостта“, каза Хеди Бен Салем, ръководител на корпоративното кредитиране за Европа и Азия в Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA. „Ние твърдо вярваме, че тази тенденция ще продължи.“

Това води до компании, които комбинират екологични и социални цели, когато структурират заеми, свързани с устойчивостта. Жените на ръководни длъжности и безопасността на труда са най-използваните социални ключови показатели за ефективност при последните кредити, каза Бен Салем. Великобритания също планира да комбинира социални и зелени обезщетения в дебюта си за облигации на ESG този месец.

Регулаторните изисквания към компаниите, регистрирани на борсата, да разкриват представителството на жени на ръководни позиции в страни като Великобритания, САЩ, Хонконг и Япония, помогнаха на компаниите да се подобрят, каза Ннека Чике-Оби, директор по устойчиво финансиране във Fitch Ratings.

Неотдавнашна сделка на американската компания за газопроводи Enbridge Inc., където само една от трите цели по облигациите, свързани с устойчивостта, е обвързана с емисиите, показва „еволюция във фокуса върху разнообразието и приобщаването“, каза тя. Другите цели са расово и етническо разнообразие и жени в борда на директорите.

В САЩ делът на жените в мнозинството от бордовете на S&P 500 се повиши над 30% за първи път миналия месец, в резултат на дългогодишен натиск от инвеститорите и регулации. Главният изпълнителен директор на Majid Al Futtaim Ален Бейджани вече е започнал процеса и иска да постигне това ниво за пет години.

Все още е трудно да се разбере дали рискът от по-високи разходи по заеми е подобрил равенството. Като цяло дългът, свързан с устойчивостта, е подложен на критики за някои фирми, които си поставят цели, които са или лесно постижими, или които така или иначе биха постигнали.

Suez Environnement взе SLL през 2019 г., а данните от 2020 г. показват малко увеличение на процента на жените във висшето ръководство, но под целта от 33%, казва Ннека от Fitch. По същия начин, SLL на Continental AG за 2019 г. постави подобна цел от 25% жени до 2025 г. и отчете увеличение от едва 0,3% от 2019 до 2020 г.

„По-голямата част от продуктите, свързани с устойчивостта, са издадени през 2020 г., така че е твърде рано да се каже дали е имало някакво въздействие“, каза тя.