Пластмасата може да стигне рекордни цени заради урагана Ида

Графика на деня, 28.08.2021 г.

18:32 | 28 август 2021
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Рекордните цени на пластмасата най-вероятно ще се повишат още, тъй като бурята Ида ще се отрази върху производството в района на крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ, където се произвежда почти 20% от световния етилен.

Тропическата буря Ида се засилва и докато стигне Луизиана в неделя следобед се очаква ветровете да са със скорост от 225 км/ч. Химическите заводи, собственост на Exxon Mobil Corp., Dow Inc. и други, са точно на пътя на бурята, заплашвайки доставките на полимери, използвани във всичко - от бутилки за шампоан до водопроводни тръби.

Договорите за полипропилен, полиетилен с висока плътност и PVC от региона вече се търгуват на най-високите си стойности след бурите през февруари на фона на оживеното търсене на потребителски стоки.

Бурята има шанс сериозно да наруши доставките на PVC и хлор, като се има предвид сегашната й посока, според Джеръми Пафорд, ръководител на развитието на пазара в Северна Америка в доставчика на данни ICIS. Освен това полипропиленът, който се използва в мебелите, почистващите продукти и килимите, би могъл да скочи почти с 45% до 4 000 долара на метричен тон, ако значително количество доставки се изключи от пазара за повече от три седмици, каза той.

„Дългосрочните прекъсвания, предизвикани от тропическото време, биха могли да подхранват стратосферното покачване на цените, което веригите за доставки и потребителите не могат лесно да си позволят“, каза Пафорд. „По-голямата част от американското прозиводство е разположено на бреговете на Тексас и Луизиана и един опустошителен удар може да доведе до недостиг на полиетилен, полипропилен и/или полистирол за месеци напред.“

Петрохимическият център на Америка прекара голяма част от тази година, опитвайки се да се възстанови от продължителните спирания вследствие на февруарската буря. Сривът на предлагането се усложнява от нарастващото търсене на промишлени стоки и опаковки. Глобалните ограничения в корабоплаването също възпрепятстват веригите за доставки на химикали, повишавайки цените. 

„Още едно голямо прекъсване, подобно на това през февруари, би повлияло на производствените графици, оперативните темпове и продукцията“, казва Мухамад Фадхил, вицепрезидент на агенцията за отчитане на пазарните цени Argus Media Ltd. Това е особено лошо за „критичното“ четвърто тримесечие, „когато световното търсене на петрохимикали обикновено се увеличава преди празничното търсене на готови продукти“, каза той.

Американските енергийни компании намалиха производството на петрол в региона с близо 60%, а рафинериите прекъснаха дейността си в своите заводи в Луизиана.

Синоптиците заявиха, че може да се очаква "изключително опасна" буря от категория 4 по петстепенната скала Сафир-Симпсън, генерираща ветрове от 225 км/ч, силни дъждове и приливни вълни, които могат да потопят голяма част от бреговата линия на Луизиана под няколко метра вода.

Темпът на Ида се ускори през нощта и пренесе силни ветрове от 140 мили в час, докато се насочваше на северозапад, съобщи Националният център по ураганите в събота сутринта. Бурята ще продължи да се засилва бързо над водите на Мексиканския залив, които са с няколко градуса по-високи от нормалното, преди да излезе на брега късно в неделя.

Наводненията от бурята Ида може да достигнат между 10 и 15 фута (3 и 4,5 метра) около устието на река Мисисипи, като по-ниските нива се простират на изток по съседните брегове на Мисисипи и Алабама.

В петък Ида удари малкия остров Младост на Куба, събори дървета и скъса покриви от жилища.

Ямайка беше наводнена от обилни дъждове, а след преминаването на бурята имаше свлачища. Много пътища бяха непроходими, което принуди някои жители да напуснат домовете си.

Ида, деветата буря и четвърти ураган от сезона на ураганите в Атлантическия океан през 2021 г., може да надхвърли силата на урагана Лаура, последната буря от категория 4, която удари Луизиана.

Районът беше опустошен през август 2005 г. от урагана Катрина, който уби повече от 1800 души.