Цените на производител в САЩ отчитат най-слаб ръст от юни насам

Графика на деня за 13 ноември

17:43 | 13 ноември 2020
Обновен: 17:43 | 13 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Индексът на цените на производител PPI, изключващ волатилни компоненти като хранителните и енергийни продукти, се покачва с 0,1%. Графика: Bloomberg
Индексът на цените на производител PPI, изключващ волатилни компоненти като хранителните и енергийни продукти, се покачва с 0,1%. Графика: Bloomberg

Ръстът на ключов показател за цените, изплащани към американските производители, се забавя през октомври на фона на продължаващата пандемия, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на производител PPI, изключващ волатилни компоненти като хранителните и енергийни продукти, се покачва с 0,1% на месечна база - най-малкият ръст от юни насам, след 0,4-процентния напредък миналия месец, става ясно от данни на Министерството на труда на САЩ, публикувани в петък. Показателят се повишава с 1,1% на годишна база.

Основният индекс на цените на производител PPI се повишава с 0,3% на месечна база и с 0,5% на годишна база. Напредъкът спрямо септември надвишава очакванията на икономистите, тъй като цените на храните се повишават с 2,4% - най-много от май насам. Цените на енергийните продукти се повишават с 0,8% - най-много за последните три месеца.

Средните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти бяха за 0,2-процентен ръст на основния индекс и 1,2-процентно повишение на показателя, изключващ хранителните и енергийни продукти, на годишна база.