Брент се срина под 40 долара за барел

Графика на деня за 8 септември

18:15 | 8 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Брент се срина под 40 долара на фона на сигнали за влошаващо се търсене. Графика: Bloomberg
Брент се срина под 40 долара на фона на сигнали за влошаващо се търсене. Графика: Bloomberg

Цената на суровия петрол в Лондон се срина под 40 долара за барел за първи път от края на юни вследствие на колебливото търсене и отслабването на пазара на акции, потискащи настроенията на пазара, съобщава Bloomberg.  

Фючърсите на сорта Брент поевтиняват с 5,3% до 39,77 долара за барел малко преди 18 часа българско време. Комбинацията от забавящо се възстановяване на азиатското търсене, края на летния сезон за пътувания в САЩ и увеличаването на предлагане от страна на ОПЕК+ сигнализират за мрачна краткосрочна перспектива за цените на петрола.

Пазарите на акции също отчетоха загуби, което доведе до пробив на ключовата психологическа бариера от 40 долара за барел. Тридневният спад на Nasdaq 100 достигна 10%, след като скокът му спрямо март разтегна оценките към нивата, наблюдавани за последно в ерата на дот-ком балона.

Tърсенето "ще продължава да се влошава", коментира Джон Килдуф, партньор в Again Capital. С „изразеното покачване на долара“ и „значителните разпродажби на фондовия пазар, негативният ефект ще се усеща и на петролния пазар.