Азиатските заводи продължават крехкото си възстановяване през август

Графика за 1 септември

11:23 | 1 септември 2020
Обновен: 11:23 | 1 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Наблюдаваните отблизо производствени показатели в Азия показват постепенното подобряване на производствените мощности в региона в страни като Япония, Южна Корея и Тайван, въпреки че цялостната картина за останалата част от региона е по-скоро смесена, съобщава Bloomberg.

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за Япония и Южна Корея се подобряват през август от 47.2 пункта до 48.5 пункта по данни на IHS Markit, като това е най-доброто им представяне от февруари. В Тайван показателят се задържа над границата от 50 пункта, която се явява разделителна линия между свиването и разширяването, записвайки резултат от 52.2 пункта за месеца – най-доброто му представяне от две години.

Според данните на частното проучване за китайската производствена активност показателят за най-голямата икономика в Азия расте с най-бързи темпове през август от януари 2011 г., подпомогнат от подобряването на износа и продължаващото вътрешно възстановяване. Индексът на Caixin се покачва за четвърти пореден месец до 53.1 пункта от 52.8 пункта през юли, надминавайки средната оценка за 52.5 пункта.