Еврото продължава да възкръсва за сметка на долара

Графика на деня за 28 август

17:42 | 28 август 2020
Обновен: 18:44 | 28 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Евро фючърсите сигнализират за най-големия бичи залог, правен някога на една валута
Евро фючърсите сигнализират за най-големия бичи залог, правен някога на една валута

Възраждащата се обща валута на Европа изглежда достатъчно мощна, за да подклади разговорите за нейното съперничество с върховенството на долара, съобщава Bloomberg.

Общата валута набра около 12%, откакто Covid-19 разтърси пазарите през март. Основните причини за това са скоростната реакция от страна на Европейския съюз на и нагласите Федералният резерв изглежда запази най-ниските нива на лихвени процеси, които отслабват долара.

Хедж фондовете сега залагат на нов скок до 1,25 за евро/долар след изборите в САЩ, ниво, цел, поставена и от Goldman Sachs Group. Залозите засилиха най-бичия август,  откакто се води статистика за пазара на опции.

Това е част от една по-широка тенденция, която накара стратезите от Mizuho International да поставят титлата „крал на валутите“ на еврото - признание, обикновено запазено за американския долар.  Несигурността около президентския вот в САЩ през ноември спомага за повишаване на привлекателността на европейските активи.

Днес еврото поскъпна с 0,7% до 1,1902 за долара към 8:36 ч. в Ню Йорк, когато стойността на долара спадна до двегодишно дъно, вследствие на решението да се позволи на американската инфлация да се повиши от страна Фед. „Тази тенденция в долара вероятно ще продължи“, заяви за Джим Карън, портфолио мениджър в Morgan Stanley Investment Management.