Британската лира заличи спадовете си от 2020 г. спрямо долара

Графика на деня за 19 август

10:39 | 19 август 2020
Обновен: 10:41 | 19 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Паундът заличи 12-месечния спад, на фона на широката отслабналост на долара. Графика: Bloomberg
Паундът заличи 12-месечния спад, на фона на широката отслабналост на долара. Графика: Bloomberg

Британският паунд заличи загубите си спрямо долара през тази година, съобщава Bloomberg. 

Лирата нарасна с 0.2% до 1.3265 увеличавайки преднината си след публикуването на данните за инфлацията в сряда за юли, която се ускорява по-бързо от очакваното. Ралито при лирата обаче се дължи най-вече на обезценяването на американската валута. Индексът Bloomberg Dollar Spot падна с около 10% от края на март, когато Федералният резерв предприе действия за осигуряване на ликвидност на долара, на фона предизвикана от Covid-19 паника на глобалния пазар, съобщава Bloomberg.

По думите на Джеймс Атей, валутен мениджър към Aberdeen Standard Investments, доларът е свършил по-голямата част по отношение на възхода на лирата.

„Британската паунд все още струва, колкото порция пържени картофи. Всички имат проблеми, повечето от които са огромни, но компаниите на британската борса имат един проблем по-малко“, добави още Джеймс Атей.

Това е драматичен обрат за лирата, която през март се срина до най-ниското ниво от три десетилетия насам.Разпродажбите на долари помогнаха на британската валута въпреки вероятността страната да излезе от Европейския съюз без търговска сделка.

И други валути от Г-10 заличиха спадовете си спрямо долара по-рано тази година, като еврото и австралийският долар сега са по-силни спрямо щатския долар.