Цената на златото удари 1600 долара заради растящите страхове от коронавируса

Графика на деня за 19 февруари

17:17 | 19 февруари 2020
Паладият стигна цена до над 2800 долара/унция, което удължи рекордното му рали
Паладият стигна цена до над 2800 долара/унция, което удължи рекордното му рали

Опасенията, че коронавирусът може да бъде катастрофа за световната икономика, водят до поредното рали при благородните метали, предава Bloomberg.

Цената на златото надмина 1600 долара за тройунция тази седмица и бележи почти седемгодишен връх. Цените нараснаха с 0.5% в сряда в ранния следобед българско време.

Най-изненадващият метал остава паладият, чиято цена се покачи с 6% до 2785 долара за унция. Цената на паладия нарасна с 14% тази седмица, тъй като спекуланти залагат на бъдещ недостиг.

„Има много инвеститори, които търсят сигурно убежище и го намират в златото“, казва Дейвид Говет, ръководител на търговията със скъпоценни метали в Marex Spectron Group в Лондон. „Човек продължава да мисли, че има връх, но не мисля, че все още сме го намерили“, добавя той.

Среброто поскъпва с 1%, а платината с 2.3% днес.

Компании от Apple до Adidas започват да отчитат икономическите щети от коронавируса, който вече уби повече от 2000 души. В същото време трейдърите обръщат повече внимание на възможността за облекчения на Федералния резерв през следващите месеци.

Фед заяви, че ефектите от вируса са представлявали „нов риск“ за прогнозата.

"Недостигът на паладий и родий вероятно ще се запази", заяви Нийл Фронеман, главен изпълнителен директор на Sibanye-Stillwater, най-голямата мина за платина в света.

"По-строгите стандарти за вредни емисии от превозни средства стимулират по-голямо търсене на металите, които се използват за почистване на токсични газове", каза той.

„Няма нищо на хоризонта, което да промени посоката на този недостиг“, посочи Фронеман по време на презентация в Йоханесбург.