Френската и италианската икономика неочаквано се свиха в края на 2019 г.

Графика на деня за 31 януари

15:09 | 31 януари 2020
Френската и талианската икономика със спад през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg
Френската и талианската икономика със спад през четвъртото тримесечие. Графика: Bloomberg

Френската и италианската икономика неочаквано се свиха в края на 2019 г., хвърляйки сянка над очакванията, че еврозоната се стабилизира, съобщава Bloomberg

Френската икономика отчете спад с 0.1% през четвъртото тримесечие на фона на намаляване на износа, като негативният резултат се случва за първи път в мандата на президента Еманюел Макрон. БВП на Италия пък регистрира понижение с 0.3% - най-много от близо седем години.

Неочакваното икономическо свиване е допълнителна тежест за Макрон, който вече се сблъсква с множество протести срещу пенсионните реформи, които засегната разходите на домакинствата. Неговото правителство многократно отбеляза относителната устойчивост на икономиката на Франция като знак, че данъчните реформи и промените в трудовото законодателство работят.

„Това временно забавяне не поставя под въпрос фундаментите на френския растеж, които са солидни“, заяви финансовият министър Бруно льо Мер, като добави, че въпреки това страната ще е особено бдителна относно международните несигурности.

Съседна Испания се представи значително по-добре в края на миналата година, затвърждавайки позицията си на един от най-добрите европейски производители. По-бързият от очакваното ръст от 0.5% беше обусловен от добри резултати при износа и услугите.