Продажбите на коли в Европа с ръст от 14% през септември

Графика на деня, 16 октомври 2019 г.

16:26 | 16 октомври 2019
Обновен: 07:04 | 4 юни 2020
Графика: Bloomberg Intelligence

Продажбите на нови коли в Европа са се увеличили през септември с 14% до 1,29 млн., но този скок не е достатъчен да компенсира изоставането в последната година, съобщава Bloomberg. 

Регистрациите са се увеличили с 14% до 1.29 милиона бройки според данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Продажбите в последната година страдат от новите по-строги регулации на вредните емисии.

"Рязкото покачане на продажбите през септември всъщност казва твърде малко за реалната ситуация на автомобилния пазар", коментира Питър Фус от консултантската компания EY. Според него по-интересно е сравнението със септември 2017 г. и цялостния тренд в последната година, който все още е надолу.

Производителите на коли се борят и със забавящата се европейска икономика, където най-големият пазар в Германия е изложен на риск от изпадане в рецесия, а купувачите във Великобритания изчакват края на преговорите около Brexit.

Търсенето на коли в Европа се е свило с 1.6% до 12.1 млн. автомобила от началото на годината до края на септември, според LMC Automotive.