Износът и вносът на Китай се влошават по-бързо от очакваното

Графика на деня за 14 октомври

15:53 | 14 октомври 2019
Обновен: 15:55 | 14 октомври 2019
Графика: Bloomberg Terminal
Графика: Bloomberg Terminal

Износът и вносът на Китай се свиха повече от очакваното през септември заради съществуващите американски мита и продължаващото забавяне на световната търговия в комбинация с намаляването на търсенето, съобщава Bloomberg.

Износът намалява с 3,2% на годишна база, докато вносът се свива с 8,5%, като търговският излишък на страната достига 39,65 млрд. долара. Икономистите прогнозираха, че износът ще спадне с 2,8%, а вносът – с 6%.

Слабите търговски резултатите подчертават важността на първоначалното споразумение, постигнато между САЩ и Китай миналата седмица. В същото време се очаква БВП на Китай да нарасне през третото тримесечие с най-бавните си темпове за последните почти тридесет години. 

„Мини сделката ще попречи на нещата да се влошат още повече, но тя няма да доведе до съществено подобрение“, коментира Лари Ху от Macquarie Securities. Износът за септември за САЩ е паднал с почти 22%, а вносът е намалял с почти 16% спрямо предходната година. Излишъкът със САЩ е в размер на около 26 млрд. долара. „Очевидно виждаме вредата нанесена от търговската война“, коментира Ирис Пан, икономист в ING bank в Хонконг.