Търговия и тарифи

Графика на деня, 1 август 2018

11:36 | 1 август 2018
Автор: Иван Николов
Износът на САЩ за Китай и китайският внос в САЩ. Графика: Bloomberg Terminal
Износът на САЩ за Китай и китайският внос в САЩ. Графика: Bloomberg Terminal

САЩ обмисля налагане на по-високи мита за внос от Китай – 25% за стоки за 200 млрд.

САЩ наложи 25% мито на стоки за 34 млрд от Китай в началото на юли. Срокът за преразглеждане митата на нов пакет от стоки за 16 млрд изтече на 31 юли 2018.

Президентът Доналд Тръмп заплаши да обложи с 10% вноса на стоки за още 200 млрд, а сега администрацията може да увеличи налога до 25%, съобщава Bloomberg.

Производителите на електроника се готвят да изнесат още производство в ЮИ Азия заради търговските напрежения Китай-САЩ.

В един от най-големите производители, Тайван, работи Foxconn, компанията, която сглобява Apple iPhone.

"Тайванските компании в миналото инвестираха в Китай заради ниската цена на труда. Но с ръста на китайските заплати, някои започват да обмислят да изнесат производство в ЮИ Азия”, каза Цай Минг-Фанг, икономист в тайпейския Tamkang University.

„Митата на Тръмп дават на тайванските компании нови основания да се пренасочат към ЮИ Азия”.

Одобрените от Тайван китайски инвестиции са 4,2 млрд долара за първите 6м, спад от 4,5%, докато инвестициите във Виетнам, Малайзия и Индия за същия период се увеличиха.

Според технологичния редактор на Bloomberg в Азия, Тим Кълпан, митата на Тръмп за технологични продукти за чудесна новина за ЮИ Азия.

„Ако митата на Тръмп засегнат слушалките, това ще се отрази на износа за САЩ и нашите клиенти ще разчитат да намалим разходите и да ги произвеждаме на места, където няма мита”, каза директорът на Merry Алън Хуанг.

„Щом всичките ми конкуренти имат заводи в Китай и ние можем да ги изпреварим, благодарение на заводите си в Тайланд. Готови сме да преместим полуготовата продукция от Китай в Тайланд и да правим там финалното сглобяване”.