Кой ще изгори от новите санкции

Графика на деня, 9 май 2018

10:30 | 9 май 2018
Автор: Иван Николов
Месечното производство на петрол от ОПЕК, общо и по страни, свободният капацитет и прогнозата за производство. Графика: Bloomberg Terminal
Месечното производство на петрол от ОПЕК, общо и по страни, свободният капацитет и прогнозата за производство. Графика: Bloomberg Terminal

Петролът поскъпна до 4г връх, след като инвеститорите се питаха как купувачите на ирански петрол ще реагират на американските санкции над третия по големина производител от ОПЕК.

Иран произвеждаше по 3,75 млн барела дневно през април, третият най-голям обем в ОПЕК. Венецуела произведе 1,55 млн барела, доста под потенциала си и остана седма. Заедно Иран и Венецуела произвеждат 16,6% от обема на петрола на ОПЕК.

Венецуела, която притежава най-големите петролни резерви регистрира спад на производството от близо 40% през 2015 до 1,5 млн барела на ден на фона на политическата и икономическа криза в страната.

„Един от най-важните крайни срокове за петролните пазари бе днес, с обявяването на връщането на санкциите на САЩ срещу Иран”, каза Луиса Паласиос, директор в Medley Global Advisors LLC. „Втората важна дата след това е 20 май, когато във Венецуела има президентски избори”.

 

Най-големите клиенти на Иран /графиката долу/.

Иран доставя най-много петрол за износ за Азия, Турция и Европа.

Средни обеми, доставени от Иран от ноември 2017 до април 2018. Графика: Bloomberg Terminal. Източник: Bloomberg Tanker Tracker.