САЩ спукаха китайския балон, а инвеститорите – цената на китайските акции

Графика на деня 06.02. 2023 г.

16:15 | 6 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските акции продължиха да губят стойност, тъй като напрежението в отношенията със САЩ заради заподозрян в шпионаж балон предизвика опасения за икономически ответни мерки от страна на администрацията на Байдън, предава Bloomberg.

Индексът Hang Seng China Enterprises Index, който проследява китайските акции, търгувани в Хонконг, се понижи с 2,7% в понеделник, с което спадът му от януарския връх достигна 7,5%. Бенчмаркът на континенталните акции CSI 300 затвори със спад от 1,3%, с което завърши най-слабата си сесия от 20 декември насам.

Развитието на събитията напомня за геополитическите рискове при инвестирането в Китай, като залива със студена вода горещите бичи настроения, които преобладаваха след излизането на Пекин от стратегията за нулев Covid. Слабостта вече се проявяваше в китайските акции, тъй като миналата седмица оживлението предизвикано от възобновяването на търговията се охлади. Сблъсъкът на страната със САЩ, който доведе до отлагане на посещението на държавния секретар Антъни Блинкен, може да ускори спада на пазара.

"И двете страни вероятно ще наложат повече забрани за износ на технологии в различни отрасли", пише в бележка Ирис Пън, главен икономист за региона на Голям Китай в ING Groep NV. "Това е нова заплаха за прекъсване на веригата на доставки, въпреки че рискът от логистични смущения от ограниченията за борба с Covid вече е изчезнал".

Китайските инвеститори

Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на натиск да заеме твърда позиция срещу всяко нещо, което се възприема като наршение на китайците. Това може да означава, че този епизод ще бъде споменат в речта му за състоянието на Съюза във вторник. Блинкен все пак може и да посети Китай, но с много по-категорично послание от планираното.

Сега инвеститорите внимателно следят как ще се развие двустранното напрежение, за да преценят дали китайските акции могат да възобновят възходящия си тренд. Миналата седмица CSI 300 се смъкна на ръба на бичия пазар, което предполага комбинация от прибиране на печалби и предпазливи перспективи след голямото поскъпване. Междувременно китайският измерител Hang Seng се насочва към техническа корекция, след като отбеляза ръст от над 57% спрямо последното си дъно.

На валутния пазар юанът обърна първоначалната си негативна посока в понеделник, след като правителството определи по-силен от очакваното референтен курс за валутата.

Чужденците бяха нетни продавачи на китайски акции за втора сесия поред, като изтеглиха акции на стойност 80,2 млн. долара. Това се случи, след като през януари чуждестранните фондове набраха рекордно количество акции от континенталния пазар на страната.

"Епизодът би трябвало да е голяма изненада за инвеститорите, като се има предвид, че предишните очаквания на пазара бяха, че китайско-американските отношения могат да се подобрят след вече отмененото посещение на Блинкен", каза Уилър Чен, старши анализатор във Forsyth Barr Asia.