Как да се сдобиете с уеб сайт, който клиентите ви да заобичат?

17:21 | 9 септември 2020
Обновен: 17:21 | 9 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Как да се сдобиете с уеб сайт, който клиентите ви да заобичат?

Въпреки че може да е изключително трудно за постигане, добре изработеният сайт ще донесе много позитиви за вас и вашия бранд, магазин или услуга. Перфектният уеб сайт е функционален, рационализиран и много добре проектиран. Когато го посетят, клиентите ви не трябва да се чудят къде са попаднали и къде да търсят информацията, която им е нужна. Той трябва да е толкова лесен за ориентация, че вашите клиенти да се справят с него интуитивно. Първата ви задача, когато обмисляте, какъв да е уеб сайтът ви, е да обмислите как да направите преживяването на клиентите ви такова, че да не напуснат сайта ви. Това е така наречения „user experience“, за който всички говорят. Това в общи линии се случва с добра функционалност, добър дизайн и достатъчно съдържание.

Според проучвания, хората приемат за надежден уеб сайта, който има по-добър дизайн, а не този, който има повече съдържание на него. UX (User experience) познато още като ползваемост  е много важен за задържане вниманието на посетителите на сайта, но и за последващата SEO оптимизация.

Нека да разгледаме, кои са стратегиите за постигане на такъв дизайн.

Ако едно нещо е важно, то трябва да се забелязва веднага

Макар да не можете да сложите всичко, което е важно в горната половина на уеб сайта, това правило е доста важно. Необходимо е да приоритизирате, коя информация е по-важна и по-ясно ще разкрие на хората каква е целта на уеб сайта ви.

Представете си, че търсите заведение за хранене, което да е отворено след 23 часа и да прави доставки. Бързо проверявате сайта на любимия си ресторант, но там най-отгоре е само името му. За да откриете телефония му номер за доставки и работното му време е необходимо да скролнете страницата чак до долу. Много вероятно е, ако това не е любимият ви ресторант изобщо да не  поръчате от него.

Когато обмисляте как да изглежда сайтът ви, опитайте се да си представите защо клиентите ви биха го посетили и да сложите тази информация отгоре, за да ги улесните.

Предоставете на клиентите си завършен продукт

В природата ни е вложено винаги да търсим вид завършек, заключение или развръзка. Добрите уеб сайтове се справят с тази задача без особено затруднение. Ще ви дадем пример, за да ви стане по-ясно какво имаме предвид. Представете си електронен магазин, в който правите поръчка, натискате бутона „Завърши поръчката“ и той ви връща на началната страница. Не ви се струва редно, нали? Ще се объркате дали сте успели да поръчате или не сте. Може даже да я направите отново. Правилният начин на действие тук е, да се сложи “Thank you page”, на която да има изписано нещо такова „Вашата поръчка е завършена! Благодарим ви!“. Когато видите тази страница, вие ще получите усещането за завършек.

Подобна тактика може да приложите за всеки един процес, който имате на уеб сайта ви.

Какви цветове да използвате, за да имате повече продажби?

Това е един от най-древните спорове на света. Специалистите винаги са спорили и никога не са успявали да стигнат до консенсус. Нашият съвет е да не разчитате, че един единствен цвят би довел до повече реализации. Единственото, което един цвят може да постигне е да привлече внимание, ако контекстът и съдържанието са добри, това би довело до повече реализации. Безспорно, червеният цвят привлича най-много внимание, но ако офертата или продуктите ви не са на нужното ниво, само той няма да е достатъчен.

Можете да използвате градация от цветове, като определите един единствен цвят за най-важните бутони. По този начин, посетителите на вашия уеб сайт ще се ориентират къде е важно да кликнат и къде сте показали нещо, само за допълнителна информация. Ако това ви затруднява, би било най-добре да се доверите на професионалисти, които се занимават с изработка на уеб сайтове.

Големи бутони или не?

Потребителите обикновено влизат на началната страница и това им е стартовата точка. Основното правило, което се спазва е, че колкото по-голям е даден елемент и колкото по-близко е до потребителската стартова точка, толкова повече внимание привлича. Това може да се приложи не само за отделните елементи, ами и за бутоните, които ще ви носят някакъв вид реализация. Призивите за действие също трябва да са с големи букви и ясни изрази. Само така ще могат да „поведат“ клиентите ви към покупка, плащане, регистрация или каквато е основната цел на вашия уеб сайт.

По-забележими ли са големите заглавия?

Според данни от проучвания, големите заглавия са по-забележими, дори и от снимките. Съвсем до скоро се приемаше, че снимките печелят най-много внимание. Днес обаче данните показват, че големите заглавия всъщност са на първо място.

В това няма нищо странно, защото заглавията често са в горната част на една страница и погледът на посетители попада точно върху тях. Друга причина е, че хората знаят, че за да открият смисъла на една страница е необходимо да прочетат заглавието и го търсят инстинктивно. Така пестят време и по-бързо получават удовлетворението от това, че са попаднали на уеб сайта, който им е бил необходим.

Използвайте празното пространство

Когато се сетим за бял цвят, обикновено се сещаме за празно пространство, което чака да бъде запълнено с нещо. Истината е, че ако подходите мъдро, белите пространства ще служат като инструмент, благодарение на който, останалите елементи ще изпъкват. Хората се зачитат най-много, когато имат усещане за пространство. Оставяйте празно пространство отстрани на полетата, статиите, продуктовите описания и изобщо навсякъде, където очаквате клиентите ви да усвоят някаква информация.

Слагайте елементи, които привличат погледа

Според проучване, има няколко неща, които ни привличат погледа. Такъв пример са стрелките, които погледът ни неминуемо ще последва, за да открие накъде водят. Друг пример са лицата и очите, ако имате снимка на лице на вашата страница, тогава първият поглед на вашите клиенти ще попада върху него. Ако пък това лице гледа в посока към нещо друго - текст, бутон или друг елемент, то той ще получи екстра внимание. Използвайте визуалните сигнали, за да изградите добро преживяване за посетителите на уеб сайта ви. Помислете внимателно къде е удачно да се слагат стрелки например, но недейте да прекалявате, защото много такива знаци изграждат недоверие.

Убеждаващата сила на препоръките

Потенциалните ви клиенти със сигурност искат да са сигурни, че могат да ви имат доверие. Не съществува по-добър начин да ги убедите, от това да предоставите мнения на други ваши клиенти. Препоръките са силен механизъм, изграждащ доверие. Можете да ги позиционирате близо до бутона, който води към продажба.

Не предлагайте безкрайни опции

Колкото и странно да ви звучи, ако искате да успеете да привлечете хората, не им предлагайте много неща. Предложете им достатъчно, но не ги обърквайте с безкрайни варианти. Много вероятно е, ако им предложите огромно разнообразие, те да започнат да се чудят и да не изберат нищо. Многото продуктови опции действат демотивиращо, защото хората не знаят какво да изберат.

Уверете се, че уеб сайтът ви зарежда бързо

Никой не харесва бавните уеб сайтове, скоростта на зареждане може да е основната причина, хората да напускат сайта ви без дори да са разбрали основната му идея. Доброто време за зареждане е под 3 секунди, но няма да излъжем, ако кажем, че ако това време падне на 2 секунди или по-малко е по-предпочитан вариант.