Градинските мебели - черешката на тортата

17:14 | 9 септември 2020
Обновен: 17:14 | 9 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Градинските мебели - черешката на тортата

Иска ви се най-сетне да започнете да използвате откритите пространства в градината си и за целта се нуждаете от стилни, качествени и най-вече функционални градински мебели.

За съжаление, изборът на подобно обзавеждане не е толкова лесен, колкото може би си мислите. За да се справите успешно с покупката и да закупите наистина удобни, красиви и трайни мебели, трябва да обмислите всеки детайл много внимателно.

За да ви помогнем при избора, помолихме експертите от mondomebeli.com да ни разкрият основните стъпки при покупка на градински мебели.

Как да изберете подходящото градинско обзавеждане?

 - Помислете как бихте искали да функционира външното пространство

Направете списък на дейностите, които бихте искали да извършвате на открито. Дали се нуждаете от спокойно кътче само за вас или искате да имате място, на което да се събирате на кафе с приятели. А може би искате място, на което да организирате партита и големи семейни събирания. На база вашите желания, можете да се спрете и на вида градински мебели.

Ако например ви трябва място за релакс, една малка масичка за кафе, удобен градински диван или люлка ще ви свършат идеална работа. Ако обаче искате да можете да се събирате с приятели за кафе или на вечеря, тогава трябва да помислите за по-голяма градинска масата и удобни столове или пейки. За големи събирания добро решение са широките, меки градински дивани, ниските, елегантни масички, удобните столове и табуретки, разпръснати из градината.

- Измерете наличното свободно пространство

Какъв ще е видът на мебелите зависи до много голяма степен и от свободното външно пространство, с което разполагате. Затова е много важно да помислите освен за функциите, които искате да изпълняват градинските мебели и за това къде ще ги поставите и с какво пространство разполагате.

Ако например имате голяма градина, тогава имате възможност да организирате няколко функционални зони (зона за релакс, за събирания с приятели и т. н.) Ако обаче пространството, с което разполагате е малко, тогава трябва да подходите креативно и да се спрете на удобни, немного големи комплекти градински мебели, които да ви позволят да използвате пространството за различни дейности.

- Инвестирайте в качествени градински мебели

Знаете популярния израз:”Получаваш това, за което плащаш”. Е, този израз важи с пълна сила и за градинското обзавеждане.

За да сте сигурни в качеството на мебелите за открити пространства, трябва да обърнете внимание на няколко фактора:

 - Цена

Не е добра идея да купувате възможно най-евтиното обзавеждане за градината, тъй като ниската цена означава в повечето случаи и ниско качество. Не е добра идея обаче и да се спирате на супер модерни мебели, които се предлагат на много високи цени. Съветът на Мебели Мондо е да се спрете на градински мебели от средния ценови клас, тъй като цената им отговаря на качеството.

- Изработка

Когато избирате мебели за градината, имате ли възможност, отидете лично в магазина, за да ги огледате добре. Прокарайте ръка по градинските столове и масите, за да се уверите, че са гладки и нямат остри ръбове. Разгледайте сглобките, седнете на тях, за да разберете дали краката им са стабилни и устойчиви. Ако се спрете на метални маси и столове, проверете дали заварките са добре изпълнени.

- Материал

От вид на материала зависи дълготрайността на мебелите, които ще закупите, затова не бива да подценявате този фактор. Към момента на пазара се предлагат градински мебели от пластмаса, дърво, стомана и желязо, ратан и други.

Пластмасовите мебели са евтини, леки и удобни. Недостатъкът им е, че ако не ги съхранявате правилно, след няколко години избеляват.

Дървеното обзавеждане е стилно и красиво, но що се отнася до дълготрайността му, всичко зависи от дървения материал, от който е изработено. Ако държите на мебели от дърво, съветът ни е се спрете на мебели от тиково, евкалиптово или акациево дърво.

Мебелите от стомана и ковано желязо са устойчиви и солидни и се вписват във всяка градина. Единственият им недостатък е, че са по-малко устойчиви на окисляване, поради което трябва да се съхраняват правилно.

Градинските мебели от PVC ратан са стилни, с винтидж чар и не на последно място - много удобни. Изключителни устойчиви са на атмосферни влияния и са по-подходящи както за открити пространства, така и за  закрити веранди, тераси и защитени външни пространства.