Въвеждат осем нови пътни знака

Табелите ще са предупредителни и информационни

08:30 | 10 септември 2019
Проектът за новите пътни знаци влиза за обществено обсъждане. Снимка: Alexas_Fotos от Pixabay
Проектът за новите пътни знаци влиза за обществено обсъждане. Снимка: Alexas_Fotos от Pixabay

Министерството на регионалното развитие и благоустройството въвежда нови пътни знаци за подобряване на обстановката в страната, научаваме от пресцентъра на министерството.

Осемте нови табели ще имат за цел да предупреждават за потенциална опасност на пътя, ще ни информират за зарядни станции за електромобили и ще сигнализират за навлизането в платени пътни участъци.

Знаците от Група „А“ са с временен характер и ще бъдат използвани от органите на реда при възникване на екстремни ситуации на пътя. А41 ще предупреждава за образувано задръстване, независимо от причината. А42 ще предупреждава за намалена видимост поради мъгла, тежък снеговалеж, силен дъжд или облаци дим от човешка дейност. А43 пък ще се използва при пътнотранспортни произшествия и въвеждане на специален режим на движение, отменящ част от постоянните пътни ограничения.

В Група „Д“ ще бъдат въведени три нови знака, като Д26 ще обозначава място за паркиране и зареждане на електромобили. На този етап в страната има малко подобни станции, но нуждата им с времето несъмнено ще става все по-голяма.

Д25.1 и Д25.2 ще информират шофьорите за навлизане в платени участъци от пътя с оглед въвеждането на новите тол такси по републиканската пътна мрежа.

Знаците от Група „Е“ ще насочват водачите на пътя към зарядни станции с електричество и водород с оглед навлизането на следващото поколение автомобили у нас.

Проектът за новите пътни знаци е публикуван на страницата на Министерски съвет за обществено обсъждане с крайна дата 9 октомври 2019 г. За да се включите в обсъждането, може да последвате този линк.