Джонсън ще ограничи властта на парламента с помощта на кралицата в името на Брекзит без сделка

Кралица Елизабет II има властта временно да разпусне народните представители с процес, наречен „пророгация“

12:43 | 28 август 2019
Борис Джонсън планира да извади Великобритания на ЕС на всяка цена. Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg
Борис Джонсън планира да извади Великобритания на ЕС на всяка цена. Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън планира да потърси съдействие от кралица Елизабет II, за да приложи плана си за Брекзит на всяка цена. Идеята му е монархът да използва правото си на пророгация, за да разпусне временно парламента и да ограничи възможността на народните представители да блокират евентуално едностранното решение на министър-председателя, което би довело до напускането на Европейския съюз от страна на кралството без сключено търговско споразумение, предаде BBC.

Новината предизвика вълна от недоволство сред партийните представители в парламента, като мнозина дори определиха намеренията на Джонсън, като „скандални“ и „потъпкващи конституцията на страната“.

Представителят на торите Доминик Грийв заяви, че това неминуемо ще доведе до вот на недоверие към правителството.

Борис Джонсън възнамерява да се възползва от лятната ваканция на депутати, за да изплете тайния си план за Брекзит, ако условията му не бъдат приети от европейските партньори преди крайния срок на 31 октомври.

Народните представители се връщат на работа на 2 септември, като в средата на месеца има планирано ново прекъсване за приключване на конферентните сесии. Според британската телевизия, Джонсън иска депутатите да бъдат временно отстранени от 10 септември натам, за да прокара решението си без нуждата от съгласие на национално ниво.

Но този план има своето несъвършенство и то се крие във времето, което парламентът ще функционира нормално в началото на идния месец. Времето би било достатъчно, за да се блокират действията на министър-председателя и да се гласува вот на недоверие, който да свали правителството от власт.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова британския политически елит да се събере идната седмица и да осуети плана на Борис Джонсън, защото в противен случай „денят ще бъде запомнен, като най-мрачния в демократичната история на Великобритания“.

Повече за спирането на работата на парламента и отражението върху курса на британската лира вижте в Investor.bg.