Д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВУЗФ

ВУЗФ е първият университет в България, който отличава педагог с престижното отличие

16:11 | 7 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: ВУЗФ
Снимка: ВУЗФ

На тържествена церемония, която се проведе на 6 октомври 2022 г. в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВУЗФ. Церемонията бе част от специалните събития, с които ВУЗФ отбелязва своята 20-та годишнина през тази година.

Д-р Такева получи отличието от ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев пред повече от 300 гости, представители на държавни институции, учители, директори, дейци в сферата на образованието и представители на академичните среди от цялата страна.

За мен като ректор на ВУЗФ е чест, че в днешния ден висшето училище присъжда почетното звание “Доктор хонорис кауза” на такъв забележителен човек като г-жа Янка Такева”, заяви в своето приветствие проф. Борис Велчев.

Отличието се присъжда за изключителния принос на Янка Такева в сътрудничеството между средното и висшето образование по икономика, както и за създаването на Националната асоциация на преподавателите по икономика. Решението за присъждане на почетното звание е взето от академичния съвет на ВУЗФ с протокол № 10 от 26.09.2022 г.

В рамките на тържествената церемония д-р Такева изнесе академично слово на тема „Новата философия на образованието”. Тя представи своята визия за трансформацията на образованието през новия век и очерта пътищата, по които трябва да се върви. В него посочи, че сега повече от всякога е необходимо мобилизиране на всички потенциални ресурси за създаване за образователна трансформация, която да бъде основа на концепции, стратегии и програми, развиващи образованието.

Д-р Такева подчерта още, че за да посрещнем предизвикателствата и да бъдем гòдни в новите условия на живот, трябва да развием талантите си, уникалността и творческия си потенциал. „Затова е и необходима образователна философия, която осигурява възможността в университета и в училище – на студента и на детето да им харесва това, което правят, и правилните хора да ги напътстват, за да се научат да мислят, да израстват социално и да общуват, за да се ориентират в бъдещето и да постигнат всичко, което могат“, заяви още тя.

Д.ик.н. Янка Такева е първият педагог, отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ в България. Тя е 10-ят носител на почетното звание на Висшето училище по застраховане и финанси.

Повече подробности за Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) следете на vuzf.bg, както и в социалните мрежи на университета.