Какво да направим, ако охладителната и климатичната система на колата не работят?

10:00 | 29 септември 2022
Обновен: 10:03 | 29 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако сте като повечето хора, разчитате на охладителната и климатичната система на колата си, за да се чувствате комфортно по време на път. Но какво да правите, ако тези системи спрат да работят? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите прохладата и комфорта си, докато поправите охладителната и климатичната система на автомобила си.

Ако охладителната и климатичната система на автомобила ви не работи, това може да е истинска болка. Шофирането в горещо време е не само неудобно, но и опасно. Важно е да минавате на прегледи всяка година, дори и когато не забелязвате проблем. Така лесно ще предотвратите възможността да се чувствате некомфортно, когато шофирате, а и пътниците с вас няма да се наслаждават на пътуването.

Има няколко неща, които можете да направите, за да се опитате да отстраните проблема сами, но винаги е най-добре да се консултирате с професионалист, ако не сте сигурни какво да правите.

Първо, проверете дали проблемът не е в охладителната течност. Ако нивото на течността на охладителната и климатичната система за колата е ниско, това може да е причината за проблема. Добавете охлаждаща течност в системата и вижте дали това ще реши проблема. В момента, в който установите, че няма промяна е време да се насочите към доверен сервиз и доверен онлайн магазин за авточасти.

Ако нивото на охлаждащата течност е наред, следващата стъпка е да проверите компресора на климатика. Ако компресорът не работи, това може да се дължи на факта, че не получава захранване. Проверете кутията с предпазители, за да видите дали предпазителят за компресора не е изгорял. Ако не успявате да се справите сами, винаги се доверявайте на механик, на когото може да се има доверие и оставете автомобила си, за да бъде извършен ремонта.

Ако компресорът получава захранване, но все още не работи, това може да се дължи на повреда на самия компресор. В този случай ще трябва да смените компресора.

И накрая, ако нито едно от тези неща не изглежда да е проблемът, възможно е проблемът да е в самата климатична система. В този случай ще трябва да закарате автомобила си на механик, за да го огледа. Съветваме ви да не се опитвате сами да правите ремонт, защото това е сложна система, която изисква професионална и качествена помощ

Не забравяйте, че винаги е най-добре да се консултирате с професионалист, ако не сте сигурни какво да правите. Опитът да отстраните проблема сами може да го влоши, така че винаги е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате.

Ако охладителната и климатичната система на вашия автомобил не работи правилно, има няколко неща, които можете да направите, за да се опитате да отстраните проблема. Първо, проверете въздушния филтър, за да видите дали не трябва да се смени. Ако филтърът е замърсен, той може да ограничи въздушния поток и да доведе до по-неефективна работа на системата. Трябва да проверите и нивото на охлаждащата течност, за да се уверите, че е пълно, и ако не е, добавете още охлаждаща течност. И накрая, ако системата все още не работи правилно, може да се наложи да закарате автомобила си на механик, за да я провери.