Интересът на банковия сектор към бързите кредити ще продължи да расте

Христо Христов, икономически блогър, В развитие, 12.04.2018

14:29 | 12 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Интересът на банковия сектор към този сегмент от пазара ще продължи да нараства с оглед на различните регулации, които постоянно се приемат за банките. Това каза икономическият блогър Христо Христов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„До този момент беше наложено, че бързите кредити се ползват основно от клиенти, които са с лоша кредитна история, не могат да стигнат до финансиране от банките поради различните регулации на банките и по-високите изисквания. Но сега виждаме, че освен ръста на отпуснатите кредити през 2017, виждаме и силно изразен тренд на намаление на лошите кредити, който през 2013 е достигнал своя пик от 30%, а в края на 2017 е 12,5%“.

По думите му това означава, че тук вече има и доста по-платежоспособни клиенти и обяснението за това може да се търси по посока на дела на сивата икономика и на хората, които работят в т.нар сив сектор.

„Според анализ на Министерството на финансите около 18% от населението работят без трудов договор, реално те не могат да докажат своите доходи пред която и да било банка. В тези проценти не се включва и делът на хората, които работят на т.нар договори със скрити клаузи. С други думи, осигуряват се на по-ниско трудово възнаграждение от реалното, което получават“.

„Въпреки че те не могат официално да докажат документално своите доходи, това не ги прави неплатежоспособни и нежелани клиенти. За тях остава основно като възможност при нужда от кредити именно дружествата, чиито фокус са бързите кредити, защото те са по-толерантни към риск. Нямат толкова високи ограничения и изисквания, колкото самите банки. По този начин могат да бъдат по-гъвкави и да стигнат до тези клиенти“, добави още Христов.