ЕК разкри нови методи на автопроизводителите за лъжи с емисиите

Целта на използваните нови методи е да бъдат вкарани по-високи стандарти за екология

11:22 | 26 юли 2018
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Някои автомобилни производители напълно преднамерено увеличават нивата на вредни емисии на техните модели по време на тестове, за да може да бъдат вкарани нови, по-високи стандарти за екология, пише Automedia.bg, позовавайки се на съобщение от Центърът за изследвания на Европейската комисия.

Изследване на ЕК показва, че посочените от компаниите-производители нива на вредни емисии са с 4,5% по-високи от измерените от независими експерти. От Центъра твърдят, че някои от колите са преминавали изпитания с разредени акумулатори, за да може двигателят да отделя енергия за зареждане. Освен това повечето автомобили били с изключена „старт-стоп” система.

Засега от Еврокомисията не съобщават имената на уличените нарушители, но все пак се отбелязва, че това са „много компании”. Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете заяви, че организацията му ще направи всичко възможно, за да може данните от тестовете да бъдат напълно реални.

Както е известно, ЕК предложи нивата на вредни емисии да бъдат намалени от 2020 до 2025 г. с 15%, а до 2030 г. да спаднат с още 30%.

Повече новини за автомобилите четете на Automedia.bg