5 години след убийството на Немцов: Повече авторитаризъм, по-малко демокрация

За пореден път хиляди граждани в Москва се включиха в марша в памет на руския опозиционен политик Борис Немцов

17:03 | 29 февруари 2020
Обновен: 22:39 | 5 юни 2020
Руският опозиционен политик Борис Немцов. Снимка: Alexander Zemlianichenko

Хиляди граждани се включиха в марша в памет на видния руски опозиционен политик Борис Немцов в Москва, който бе убит преди 5 години на моста в близост до Кремъл. Акции в негова памет имаше и в други градове във и извън Русия.

„Убийството на Немцов под стените на Кремъл разтърси страната. Много хора се интересуват от неговите дела. И изведнъж откриха, че Немцов изобщо не е това, за което бе представян от пропагандата на Путин. Сега идеите му започнаха да се разпространяват още по-широко, отколкото през живота му“, коментира Наталия Новожилова, журналист и бивш член на ръководството на партията на Немцов ПАРНАС, в интервю за Цветан Кръстев от Bloombergtv.bg. 

В рамките на две десетилетия той се превърна от изгряваща звезда в политиката в символ за тези, които не са съгласни с управленските методи на Путин. До смъртта си той хвърляше светлина върху едни от най-наболелите проблеми в страната. Той бе един от най-шумните гласове по време на т.нар. Снежна революция в Русия, когато в някои дни протестираха близо 100 хил. души заради съмнения за злоупотреби на изминалите избори.

Немцов е известен и със своите доклади, в които обвинява Путин и близкото му обкръжение в корупция в особено големи размери. Обществено внимание събра и подготвяния от него доклад малко преди убийството му за намесата на Кремъл във военния конфликт в Източна Украйна.

Критиците на руското правителство се опасяват, че поръчителите на убийството никога няма да бъдат разкрити, защото справедливото разследване би довело до фигури от приближения кръг на Путин или лидера на чеченците Рамзан Кадиров.

“Докато Русия се оглавява от Путин, ние няма да знаем как и от кого е извършено това убийство”, коментира Новожилова. 

Плановете на Кремъл

Ако Владимир Путин планира да остане на власт след 2024 г., на първо място той трябва да се справи с един ключов проблем. Как би запазил позициите си в парламента на предстоящите избори догодина, след като управляващата партия „Единна Русия“ губи подкрепа?

„Единна Русия“ е близо до историческо дъно в социологическите проучвания след 5 години на икономическа стагнация в страната. Кремъл се изправя пред предизвикателството да запази конституционното мнозинство на партията в долната камара на парламента, без да прибягва до тактики, които довеждаха до масови протести в миналото заради съмнения за изборни злоупотреби.

Президентът разчита на новия министър-председател Михаил Мишустин да предизвика краткосрочен възход на икономиката на страната, което би повишило жизнения стандарт точно преди парламентарните избори, твърдят близки до правителството източници на Bloomberg.

Най-дълго управлявалият лидер в Кремъл след Сталин ще трябва да се оттегли от президентския си пост през 2024 г., за да не наруши ограниченията за броя поредни мандати. Путин представи предложенията си за конституционни промени на 15-ти януари, а Дмитрий Медведев си подаде оставката като министър-председател. Конституционните промени, които може да бъдат приети през април, ще ограничат ролята на президента и ще дадат повече правомощия на Държавната дума. Също така ще осигурят нови правомощия на Държавния съвет, който може да се превърне в инструмент на Путин да продължи да управлява и след 2024 г.

Андрей Белусов, новият вицепремиер на Русия, заяви, че иска да види сериозна инжекция в икономиката по време на правителствена среща с участието на Путин в началото на февруари. Тогава той зави, че близо 300 млрд. рубли (4.7 млрд долара) на година ще бъдат инвестирани от Националния фонд за благосъстоянието на Русия и че правителството ще работи в тясно сътрудничество с централната банка, за да се избегне ръст на инфлацията.

Рискът на изборите

Неуспешно представяне на „Единна Русия“ на вота през септември 2021 г. би възпрепятствало плана на Путин. Той се нуждае от мнозинство от поне две трети, за да се въведат всички планирани правни промени.

Според проучванията рейтингът на „Единна Русия“ е около 30%, но това не единственият проблем пред партията. Подкрепата за Путин спада, международните санкции се затягат, общественото недоволство се засили заради вдигането на пенсионната възраст, увеличаването на данъците, както и заради забраната на редица опозиционни политици да участват на местните избори в Москва. Ето защо мнозина активисти смятат, че с убийството на Немцов Русия се отдалечава от върховенството на закона и демократичния ред и че ще преобладават все повече авторитарни елементи на управление.

„Авторитаризмът ще се засилва и политическите и икономическите свободи ще намаляват. Това се случва през всичките 20 години на управление на Путин, но ще става все по-осезаемо“, казва Новожилова.