Facebook ще разкрие дали скандалът с изтичане на данни се е отразил негативно върху бизнеса

Четири месеца след временната пазарна криза заради скандала с Cambridge Analytica акциите отново се търгуват на рекордни стойности

21:07 | 25 юли 2018
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

След броени часове Facebook ще оповести финансовите си резултати за второто тримесечие, които ще дадат най-ясна представа как скандалът с Cambridge Analytica се е отразил на растежа и продажбите от реклами на компанията.

Новината, че британската компания Cambridge Analytica е получила достъп до данните на 87 млн. потребители на Facebook без тяхното съгласие, излезе наяве в последните седмици на първото тримесечие. Дали е имало сериозно сътресение ще проличи от резултатите в сряда.

Според Даниел Aйвс, анализатор на GBH Insights, резултатите ще са „основен барометър“, който да оцени „фундаменталните щети“ за компанията по време на „най-тъмната страница в 14-годишната история на Facebook“.

Facebook е подложена на строг контрол от законодателните органи от двете страни на Атлантическия океан и на проверка от няколко федерални агенции в САЩ. Все пак компанията продължава да добавя нови потребители на портфолиото си от приложения и остава една от най-предпочитаните платформи от рекламодателите.

Анализаторът на Wedbush Майкъл Печтер очаква Facebook да добави нови 46 млн. дневно активни потребители за последното тримесечие, само с 2 млн. по-малко в сравнение с първото тримесечие. Въпреки това той очаква компанията да се похвали само с 1 млн. нови дневно активни потребители в САЩ и Канада. 

И все пак, дори и слабият растеж може да се счита за победа, като се имат предвид отрицателните заглавия и протестите, които призовават потребителите да изтрият Facebook.

В същото време бизнесът с реклами не показва признаци на забавяне. Според общото мнение на анализаторите Facebook ще обяви приходи от 13,3 млрд. долара за тримесечието, което ще бъде повишение от над 40% спрямо същия период през предходната година.

Facebook и Google остават най-големите платформи за реклами онлайн. През тримесечието Европейският съюз въведе нов закон за защита на личните данни. Големите технологични компании разполагат с повече ресурси, за да се приспособят към промяната на политиката.

Светъл лъч за Facebook може да се окаже и Instagram, услугата за споделяне на снимки, която придоби през 2012 г. за 1 млрд. долара. Приложението неотдавна надхвърли един милиард активни потребители и наскоро добави видеа с дълъг формат, които предлагат огромен потенциал за реклама.