Китайската икономика с най-слаб растеж от 25 години

Колкото повече мерки за стимулиране на икономиката предприемат политическите лидери в Китай, толкова повече се забавя икономическият растеж. Коментар на Кевин Хамлин в предаването „Asia Edge” по Bloomberg TV, 20.01.2016.

15:50 | 20 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ришаат Саламат, Bloomberg:

Все повече ли се забавя темпът на растеж на китайската икономика, генериран чрез кредитна експанзия?

Кевин Хамлин, Bloomberg:

Да, Китай отчете на-слабия си икономически растеж за последните 25 години. Това се дължи на използването на заеми за финансиране на неефективни проекти или компании в сектора на металите, циментовата индустрия... В този контекст става трудно генерирането на голяма възръщаемост за фирмите, както и постигането на същите резултати като дял от БВП, каквито имахме преди три години. Освен това не трябва да пропускаме и непосредствения ефект върху по-ефективните компании, които страдат от липсата на достатъчно финансиране.

Ришаат Саламат, Bloomberg:

Кевин, това е голям проблем. Ще предприеме ли Китай нови стимули заради повишаването на риска от едно по-сериозно икономическо забавяне или ще се въздържи от подобен ход?

Кевин Хамлин, Bloomberg:

Да, наистина управляващите са изправени пред голяма дилема. Ако продължат по-агресивно с икономическите стимули, рискуват да повторят голяма част от проблемите на Китай, които сме виждали в икономическото й минало. Това отново ще доведе до неправилно насочване на средства в неефективни проекти и лоши инвестиции. А ако не предприемат тази стъпка, икономическият растеж неминуемо ще се забави. Политическите лидери искат да постигнат ръст на икономиката чрез по-целенасочени стимулиращи мерки. Но това изглежда не работи толкова добре, поглеждайки темпа на икономическия растеж досега.