Латинска Америка може би ще бъде следващото огнище на коронавируса

По данни на медицински служители само в Бразилия броят на смъртните случаи може да достигне 100 хил.

21:45 | 19 май 2020
Обновен: 11:44 | 6 юни 2020
Снимка: Andre Coelho/Bloomberg

Латинска Америка вероятно ще бъде новият център на пандемията от коронавируса, казва Ана де Лемос, директор на медицинската хуманитарна организация „Лекари без граници“ в Бразилия. Тя акцентира върху бързото увеличаване на броя на инфекциите и смъртните случаи. По данни на Световната здравна организация (СЗО) Южна Америка само през миналата седмица регистрира 96 000 нови инфекции и около 5 500 смъртни случая. Мексико също отчита рекордна стойност на смъртните случаи, информира Der Spiegel.

Официалните данни едва ли ще обобщят пълния обхват на кризата в Латинска Америка. Според информация от погребални агенти и медицински персонал, както и от анализи от изследователи, става ясно, че значително повече хора от досега познатият брой са починали в резултат на усложнения от коронавирусна инфекция.

Всекидневникът New York Times анализира смъртността в три особено засегнати града в Южна Америка. В публикация се сравнява общият брой на смъртните случаи през изминалите месеци със средния за последните години. Регистрирани са не само смъртни случаи от коронавируса, но и такива поради други причини, включително и на починали, които не не са могли да бъдат лекувани заради преизпълнен капацитет в болниците. Според резултата ситуацията е сравнима с огнищата на вируса в Европа и САЩ.

В столицата на Перу Лима са починали два пъти повече хора от обичайното – данни, сравними с най-значителните такива в Париж.

В Манаус, град с два милиона жители в бразилската тропическа гора, броят на смъртните случаи се утрои - развитие, подобно на това в Лондон и Мадрид.

Анализът сочи, че ситуацията в еквадорския пристанищен град Гуаякил е сравнима с пика на пандемията в Ню Йорк през април – там пет пъти повече хора са починали, отколкото в предишни години.

В градове в Бразилия вече масово се изграждат гробове, а мъртвите биват погребани в струпани един върху друг ковчези. Освен това в страната се правят малко тестове. Според някои епидемиологични модели действителният брой на смъртните случаи би могъл да бъде петнайсет пъти по-голям от официално представения.

Възможно е най-лошото за Бразилия да предстои. Лекар в Сао Пауло, специализиран в интензивното лечение, смята, че страната му ще достигне 100 000 смъртни случая. Страната вероятно ще се превърне в следващия глобален център на пандемията.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро омаловажи вируса като, определяйки го като „безобиден грип“. Той коментира неотдавнашното влошаване на ситуацията с думите: „Съжалявам. Какво искате да направя?".

Губернаторите на повечето щати критикуват Болсонаро, но въпреки това не са налагали строга карантина. Болсонаро настоява за разхлабване на съществуващите мерки, тъй като смята, че икономическите щети взимат превес над здравната криза.

Мексиканският колега на Болсонаро - Андрес Мануел Лопес Обрадор, също дълго неглижира сериозността на ситуацията. През март той раздаде целувки и прегръдки на своите последователи по време на големи публични срещи.

Неотдавна американски представители призоваха за отваряне на автомобилните заводи на границата между двете държави. От понеделник автомобилната и строителната индустрия започнаха постепенно възобновяване на дейността си, отвориха и училищата и магазините на определени места.