Тръмп иска промяна за социалните медии

Ерик Голдман професор по право в Университета Санта Клара

13:56 | 29 май 2020
Автор: Иван Николов

Законът за благоприличие в комуникациите в САЩ бе приет от Конгреса в средата на 90-те години на 20 век. Според него сайтовете не са отговорни за съдържание на трети страни. Тръмп иска промяна на точка 230 от него.

"Това значи, че сайтовете могат да публикуват или премахват съдържание според своите редакционни стандарти без да носят наказателна отговорност за решението си", каза проф. Голдман.

Twitter и Facebook предизвикаха гнева на Тръмп, но възприеха различна линия на поведение.

Twitter тази седмица направи безпрецедентна проверка на фактите в президентските туитове, а Facebook обяви, че иска да е онлайн публичен площад и няма да оценява изявленията на политиците дали са верни или не.

Въпреки това Тръмп посочи и двете компании в указа си, с който ограничава правната защита на компаниите от постовете в мрежите им.

Директорът на Twitter Джак Дорси каза, че компанията му ще продължава да изобличава невярна или спорна информация. „Това не ни прави арбитри на истината”, каза той. „Намерението ни е да свържем точките на противоположни изказвания и да покажем спорната информация, така че хората да си преценят сами”.

Facebook реагира различно. Политиката на компанията не предвижда сваляне на съдържание от политици, освен в някои случаи, например когато разпространяват вредна дезинформация за коронавируса или насърчават потъпкване на избирателите.

"Конгресът създаде този закон, така че може да го променя или отменя. Но президентът Тръмп не работи с Конгреса, а се опитва еднолично да промени този закон в пряко противоречие на думите на Конгреса", каза проф. Голдман.

"Той не може да направи това и разполага с малко инструменти, за да предприеме такива действия еднолично. А и ако говорим по-общо, дори ако този закон бъде променен от Тръмп или Конгреса, първата поправка все още ще бъде в сила. И е възможно тя да ограничава действията на други институции и да защитава неща като решението на Туитър да проверява фактите в президентските публикации".