Хонконг очаква Тръмп да наложи драконови мерки на Китай: Джими Лай, Next Digital

Джими Лай, основател и председател на Next Digital в интервю на Дейвид Ингълс за Bloomberg

12:08 | 29 май 2020
Обновен: 12:16 | 29 май 2020

Основатлят и председател на Next Digital обсъжда закона за национална сигурност и вероятността Хонконг да загуби специалния си търговски статут в програмата “Bloomberg Markets: China Open."

Джими Лай каза за Bloomberg: "Не знам дали Пекин ще отстъпи, но Доналд Тръмп каза, че ако Пекин наложи този закон за национална сигурност на Хонконг, за да наруши автономията и управлението му, тогава той ще предприеме нещо сериозно. Не знаем колко сериозен натиск ще окаже на Китай, но определено единственото ни спасение е президентът Доналд Тръмп да наложи санкции, защото вярвам че той е мъж, който държи на думата си. Почти винаги прави това, което каже. Затова силно се надяваме до уикенда да наложи драконови мерки на Китай.

Това е безсмислено също и за китайците, защото ако искат да наложат закон за национална сигурност трябва да са готови да убият гъската, която снася златното яйце. Вече са се отказали от Хонконг, според мен. Защото знаят, че без върховенство на закона, няма да има финансов център, тъй като никой който прави бизнес тук няма да бъде защитен, освен ако не плаща на управляващите да го защитават."