Не Хонконг, а Пекин командва парада: Йюн, Race Capital, част 2

Едит Йюн, партньор в Race Capital

12:02 | 29 май 2020
Автор: Иван Николов

От гледна точка на Китай и особено като човек, който произхожда от Хонконг, очевидно ние не искаме това да се случи с Хонконг.

Но в същото време, ако има някакви санкции, то наистина ще бъде предизвикателство към факта че сме финансов център и хъб в Азия.

От гледна точка на САЩ, очевидно те искат да го направят по американския начин. И разбирам че защитават демокрацията. Но телевизията блокира и порицава това, което става между Китай и Съединените щати през последните 12 месеца – американско-китайските сделка и инвестициите, независимо какви. Всичко, което бе свързано с национална сигурност, данни за националната сигурност, здравеопазване, био, компютри, бе изтласквано встрани.

А от гледна точка на Китай или на Хонконг, за Китай ще продължава да е трудно да прави какъвто и да е бизнес със САЩ.

Вижте какво стана изведнъж с TicTok. И дори от миналата седмица има все повече рестрикции срещу листване на китайските компании на американската фондова борса.

Това ще има огромни последствия.

Мисля че тази неприязън ще продължи да се разраства и ще трае дълго. А тежката част е, че Пекин направи това изявление, но реално няма никакви подробности още. Напълно разбирам защо хората в Хонконг са толкова недоволни, но ситуацията е наистина тежка. И е тъжно да се гледа как политиката вреди на технологиите и инвестициите толкова много.