Финансовият директор на Huawei загуби правния спор за екстрадиране в САЩ

Натали Пиърсън, Bloomberg

15:07 | 28 май 2020
Обновен: 15:21 | 28 май 2020

[video]

Мън Уанджоу загуби делото за екстрадиране от Канада в Съединените щати. В същността на въпроса бе принципа наречен двойно обвинение, който ако бъде изпълнен, Канада можеше да разгледа екстрадицията й. Мън се опита да оспори, но съдията не се съгласи с нея. Това означава, че тя остава под домашен арест и съдебното дело ще продължи. 

Това се случва, докато не само продължава изостряне на напрежението между Китай и САЩ, а сега също и между Китай и Канада. Двама канадци продължават да са задържани в Китай. Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор са задържани вече 500 дни. Те бяха арестувани малко след ареста на Мън Уанджоу и на това се гледа като на отмъщение.

Китайското правителство бързо излезе с изявление след съдебното решение вчера, като протестира и призова за освобождаване на Мън Уанджоу. Канадското правителство на свой ред в изявление свърза задържането на тези двама мъже директно с този случай и призова те да бъдат освободени и върнати в Канада.

Мън Уанджоу очевидно е най-високопоставената цел на Съединените щати в стремежа им да попречат на Huawei, коментира Натали Пиърсън от Bloomberg и каза още че Канада е в много трудна позиция, тъй като какъвто и да е изхода от тази ситуация, тя ще има проблеми или със САЩ в единия случай или с Китай в другия.

За сега това бе бърза победа за САЩ, но случаят ще продължи. Съдебното дело ще отнеме поне още 12 месеца.