САЩ затяга обръча около Huawei

Том Макензи, Bloomberg

11:14 | 19 май 2020
Обновен: 20:45 | 4 юни 2020

Huawei обяви на 18 май, че новите американски санкции поставят под въпрос оцеляването на компанията.

САЩ определи Huawei като заплаха за националната сигурност. Анализатори смятат, че това ще предизвика несигурност и сътресения в световната снабдителна верига за полупроводници. А опасенията са свързани и с евентуалния отговор на Китай. Според някои специалисти, китайците може да публикуват списък с Ненадеждни предприятия, който да засегне американски компании.

САЩ ограничи отново доставките за китайската компания на технологии и компоненти от САЩ.

Първото изключване на Huawei от възможността да купува от американски компании бе през май 2019г.

На 15 май Департаментът по търговия в САЩ обяви, че ще допълни "черния списък" от миналата година, за да спре Huawei от неговите дъщерни компании да купуват компютърни чипове, които се произвеждат или проектират с американско оборудване. Всяка компания, желаеща да произвежда компютърни чипове за Huawei с американски инструменти ще трябва да кандидатства за лиценз.

Американските машини като тези на Applied Materials и Lam Research се използват от около 40% от световните производители на чипове и софтуер от фирми като Cadence, Synopsis и Mentor се използват в 85% от производствата според Cerdit Suisse, според които е почти невъзможно да се намери завод, който да работи с Huawei, написа FT.

Най-големият производител на чипове в света, TSMC и по-малкият му китайски конкурент SMIC произвеждат основната част на чиповете за смартфоните на Huawei и част от мрежовото оборудване.