Американски прокурори искат данни от Amazon

Мора Хийли, главен прокурор на щата Масачузетс

13:33 | 15 май 2020
Обновен: 21:54 | 3 юни 2020

Трябва да сме информирани, защото става дума за общественото здраве. Някои от докладите, които стигнаха до нас, включват информация, че условията за работа в някои от центровете на Amazon и Whole Foods не са безопасни. Научихме и за забавяне в съобщаването на случаи, а ние трябва да предпазим работниците, но трябва да предпазим и клиентите.

И те имат право да знаят. Нужни са ни данни и прозрачност, затова поискахме информация както и други данни.

Научихме за липса на лични предпазни средства за работниците и липса на контрол, като социалната дистанция. Мисля, че прокуратурата може да изиграе своята роля тук и точно затова проверяваме Amazon и  Whole Foods.

Чрез Агенцията за трудова безопасност, правителството също може да изиграя своята роля.

Това е наистина сериозно и има доказателства.

Очаквам Amazon и Whole Foods да се съгласят на тези условия, да осигурят предпазни средства и социална дистанция, да обявят тестовете и смъртните случаи, защото за съжаление има и такива, да ги обявят публично.

Да се съгласят да оповестяват публично такива случаи.

И накрая да се съгласят, че няма да отмъщават на работниците, които бият тревога.

Вече имаме сигнали за това -  работници се оплакват и след това са уволнени. Това не е правилно и е противозаконно.  Искаме и гаранции, че работниците имат достъп до неплатен отпуск за периода на кризата. Не ни трябват болни хора, които продължават да ходят на работа. Трябва да сме сигурни, че правим всичко възможно да защитим работниците и клиентите.