Окръг Аламида разреши на Tesla да отвори завода

Дейна Хъл, Емили Чен, Bloomberg

12:26 | 13 май 2020
Обновен: 03:10 | 4 юни 2020

Tesla може да започне да се готви за отваряне на единствения си американски завод още следващата седмица, съобщиха окръжните власти в Калифорния след като автопроизводителят заплаши да премебрегне заповедите им да не отваря.

Здравните инспектори от окръг Аламида написаха в Туитър, че отварянето на производството е възможно, ако Tesla изпълни допълнителни условия за ограничаване на разпространението на коронавируса в завода.

Tesla прати на Аламида нов план за изпълнение на критериите за отваряне в понеделник, 18 май.

На 11 май Илън Мъск каза, че Tesla подновява работа в завода във Фремонт въпреки ограниченията.

„Калифорния трябва да остави Tesla и Илън Мъск да отворят завода СЕГА”, написа президентът Доналд Тръмп също в Туитър. „Това може да стане бързо и безопасно”.

Мъск заплаши още да премести централата на компанията си от Пало Алто в Тексас. Голяма част от екипа на Tesla, който разработва чипове е в Остин, а самият Мъск прекарва много време в Тексас заради SpaceX и харесва щата.

В завода във Фремонт обаче Tesla наля милиарди долари, наскоро подобри и цеха за боядисване с капацитет да произвежда 500 000 автомобила годишно.  

Калифорния подкрепя Tesla от дълги години с всякакви обществени политики. Щатът е голям поддръжник на електромобилите, има множество данъчни отстъпки за производствено оборудване, от които се възползва и компанията на Мъск и ще бъде трудно да се възпроизведат подобни условия на друго място.