Човечеството и пандемията

Реза Негарестани, философ и писател

11:28 | 13 май 2020

Не е нужно да размишляваме за Covid-19 в този момент. Можем просто да се поучим от историята. Помислете за Испанския грип. Той реално води до края на Първата световна война. Косвено създава онова, което може да се нарече Договорът от Версай. Германия е буквално удушена. Не може да удушите една нация, защото ако го направите, ще се надигнат популистките фракции. Така, Договорът от Версай създава нацистите.

Налице са поне три различни възможности. Едната е, че това е просто пандемия. Тя няма каквато и да е мощ, за да породи значима социално-политическа промяна.

Втората позиция е, че това е пандемия като никоя друга, предвид факта, че се случва във времена на глобализация. Тя се движи, разпространява се бързо като стоките по световната снабдителна верига. Но тя саботира структурата на глобализацията.

Номер три е така наречената комунистическа критика. Реалната причина за това пандемията да е толкова безмилостна е именно заради лошото разпределение на медицинското обслужване. Лошото разпределение на ресурсите.

Всяка от тези позиции за Covid-19 съдържа частица истина. Колективната интелигентност означава, че разбираме ролята си в историята. Всички ние сме деца и трябва да бъдем колективно образовани.

Представете си че сте в колиба накрай света. Апокалипсисът вече се е случил. Какво ще направите?

Оцеляващият може да създаде градина. Но това не е лесно.

Ако не приемате сериозно усещането за страх и не го превърнете в нещо по-добро, то тогава сте свършен. Макар тази пандемия да отстъпи след време, тя е създала свой собствен отпечатък върху човешката психика.