СЗО вижда още риск от Covid-19

Доктор Майкъл Райън, СЗО

12:00 | 12 май 2020

Вирусът все още е тук.

Дори след разхлабване на мерките, дори в по-безопасна среда и на места като Южна Корея, където броят на заразените беше спаднал до много ниски нива. Те не се отпуснаха, защото знаеха, че вирусът все още е тук. И се разпространи дори повече в други страни.

Предупреждението ни е следното:

С вдигане на ограниченията, хората ще се смесват все повече. Те ще спазват физическа дистанция и ще спазват други мерки, но рискът от заразяване вероятно ще се увеличи.  

Въпросът е дали може да достигнем етап, в който има ефективни мерки за обществено здраве и може да разследваме огнища от случаи и да ги потискаме без да се връщаме към модела на бързо разпространение на вируса както преди.

Точно това се опитваме да избегнем. Надяваме се и вярваме, че Германия, Корея и други държави ще успеят да потушат огнищата на зараза в страните си.

А на някои места дори на регионално ниво е възможно да се наложат конкретни мерки, насочени срещу определени видове предаване на болестта.

Отново разбрахме, че среда, в която хората се събират на оживени места е най-рисковата, особено ако болестта все още се разпространява в дадена страна.

Нужна е още много работа, но важното е да даваме за пример страни, които са готови да не губят връзка с реалността.

Най-глупавото нещо, което може да направят е да си затворят очите и да опитат да преминат така през кризата.

Тревожа се, че някои страни се подготвят да карат на сляпо през следващите няколко месеца.